Aktuális Újdonságok 2023. március 24.

Újabb legendás autótípustól búcsúzhatunk

Bármennyire is népszerűek a SUV-k, olyan is akad köztük, amelyiknek leáldozik a csillaga.

Ha nem is a világ legelső teljes méretű SUV-ja volt, mert ez a dicsőség a Jeep Wagoneert illeti, a Jeep Cherokee volt az, amelyik igazán népszerűvé tette ezt a járműfajtát. Ám most a thedrive.com infotmációi szerint úgy tűnik, a legendás típus ideje is lejárni látszik, elképzelhető, hogy hamarosan utód nélkül szűnik meg a jelenlegi modell gyártása. Sőt, ebben a hónapban már egyetlen darab sem készült belőle, és nagyon valószínű, hogy már nem is fog.

A Jeep Cherokee első generációja 1974-ből

Az eredeti Cherokee egy év híján ötven esztendeje látta meg a napvilágot, mint a Wagoneer saját nevet kapott kétajtós kivitele. Az eredeti alvázas építésmódnak 1984-ben intettek búcsút, a modern, önhordó karosszériás második generáció elsöprő sikert aratott. Tizenhét esztendő leforgása alatt mintegy hárommillió darab készült belőle 2001-ig, de licenc alapján Kínában egészen 2014-ig gyártásban maradt. Lényegében ez a Jeep Cherokee nevezhető minden mai, önhordó karosszériás SUV őstípusának.

Második generációs, önhordó karosszériás Jeep Cherokee

A következő, a KL kódjelű Cherokee gyártása tíz éve, 2013-ban kezdődött, de elődei sikerét nem tudta megismételni, az elmúlt években eladásai egyre siralmasabban alakultak. Tavalyelőtt alig több mint százezret értékesítetek belőle világszerte, de tavaly ez a szám már az ötvenezret sem érte el. Ez az év sem kezdődött jól, ezért döntöttek a gyártás (Belvidere üzem, Illinois, USA) befagyasztásáról. A lépés nem érinti azonban a nagy testvérmodellt, a Grand Cherokee-t, amelynek épp tavaly lépett piacra az ötödik generációja. Ráadásul mivel abból plug-in hibrid hajtásláncú kivitelt is kínálnak, ezért jobban megfelel a mai elvárásoknak.

A harmadik generáció, amely lehet, egyben az utolsó is

A Jeep márka tulajdonosa, a Stellantis konszern illetékesei kitartanak amellett, hogy továbbra is kínál majd a márka alsó középkategóriás típust, ám arra korántsem lehet mérget venni, hogy Cherokee néven látja majd meg a napvilágot. Ha ez a forgatókönyv teljesül, egy újabb legendás névvel és típussal leszünk szegényebbek.

Kapcsolódó cikkek