Aktuális Újdonságok 2023. június 11.

Nem Japánból érkezik a legújabb Mitsubishi

Hibrid kivitelt is kínálnak a japán márka modern műszaki megoldások sorát felvonultató kisautójából, amely többé nem a Nagojai üzemből, hanem Törökországból érkezik.

Ha ránézünk a vadonatúj Mitsubishi Colt képeire, mindjárt ismerősnek tűnhetnek a vonalai. Mindez nem véletlen, hiszen a japán márka kisautójának hetedik generációja egy nálunk is népszerű típus, a Renault Clio átstilizált kivitele. Ebből következően számos megoldás, például a hajtásláncok kínálata átfedést mutat, de azért különbségek is akadnak. Mindenekelőtt természetesen a formatervben.

A határozott formavilágú orr-részt immár LED világítótestek foglalják keretbe. A LED nappali menetvilágítás (DRL) különleges fény-dizájnja remekül kiemeli a Mitsubishi Motors jellegzetes Dynamic Shield hűtőrács-kialakítását. A magasabb felszereltségi szinteken a DRL a fényszórók alatt kap helyet, még inkább kihangsúlyozva az autó dinamikus összhatását. A motorháztető vonalai lefelé vezetik a tekintetet, egészen az ikonikus háromgyémántos Mitsubishi emblémáig. A hátsó rész meghatározó látványelemei a Colt felirat és a Mitsubishi márkajelzés, illetve a légterelő és az alsó védőlemez, amelyek határozott kiállást kölcsönöznek a járműnek. A külső megjelenésre a vásárlók ötféle színnel tehetik fel a koronát: az Onyx Black, a Sunrise Red, a Royal Blue és a Volcanic Grey metálfényezésekkel, valamint az Arctic White alapszínnel.

Négyféle modellváltozatban készül az új Colt: INFORM, INVITE, INTENSE és INSTYLE. A letisztult, könnyen áttekinthető kínálatban az autók külső karakterét olyan elemek varázsolják egyedivé, mint a különféle fényezések, a tükörburkolatok, az övvonal, a légterelő, az alsó védőlemez, vagy éppen a 15 colos acél, illetve a 16 és 17 colos könnyűfém keréktárcsák. Ami a digitális élményeket illeti, a vásárlók választhatnak a 7 colos Smartphone-link Display Audio és a 9,3 colos Smartphone-link Display Audio, valamint a 7 colos műszeregység-kijelző és a 10 colos Digital Driver Display (SDA) között, de bárhogyan döntenek is, a megrendelt rendszer biztosan tökéletesen illik majd az autó lendületes és modern dizájnjához.

A belépő szintű motor egy háromhengeres, 1,0 literes, 65 lóerős szívó benzinmotor, amihez ötfokozatú manuális sebességváltó csatlakozik. Aki lendületesebb autózásra vágyik, az rendelhet háromhengeres, 1,0 literes, turbótöltésű benzinmotort is, 90 LE teljesítménnyel és hatfokozatú manuális sebességváltóval. Azok számára pedig, akik élvezik a dinamikus teljesítményt, de szeretnék, ha mindehhez alacsony üzemanyag-fogyasztás és csekély károsanyag-kibocsátás társulna, ott a vadonatúj Colt európai kínálatában most először megjelenő full hybrid (HEV) technológia; ebben a 145 lóerős rendszerben a négyhengeres, 1,6 literes benzinmotort elektromos hajtás és egy több üzemmódú automata sebességváltó egészíti ki. A Multi-Sense rendszer segítségével az új Colt vezetője még inkább a saját stílusához és a pillanatnyi forgalmi helyzethez igazíthatja a kormányreakciókat és a teljesítmény leadását, az SDA-n keresztül kiválasztva az éppen megfelelő üzemmódokat.

A vadonatúj Colt az aktív és passzív biztonsági megoldások széles palettáját kínálja, hogy az autóban ülők a lehető legnagyobb biztonságban utazhassanak. Mindennek alapja a jármű megerősített szerkezete és rendkívül merev utascellája, amelynek védelmét hatásosan egészítik ki a légzsákok, a fejtámlák, valamint az előfeszítővel és erőhatárolóval kiegészített biztonsági övek, amelyek segítenek megóvni az utasok testi épségét.
A mérnökök a többi közlekedő biztonságáról is gondoskodtak, úgy tervezve meg a motorháztetőt, az első lökhárítót, a fényszórókat és a szélvédő előtti területet, hogy csökkentsék a gázolással járó sérülések kockázatát. Mindez csupán egy része a Colt teljes védelmi repertoárjának, hiszen az autó az ADAS (Advanced Driver Assistance System – Fejlett Vezetéssegítő Rendszer) bőséges kínálatával érkezik, hogy utasai maximális biztonságban és nyugalomban autózhassanak.

Az ultrahangos, kamerás és radarjeles érzékelők 360 fokos képet adnak az új Colt környezetéről, és az ADAS rendszerek nem csupán a baleset- és sérülésveszélyt csökkentik, hanem a vezetéssel járó stresszt is hatékonyan mérséklik. Stop & Go funkcióval kiegészített adaptív sebességtartó automatika, automatikus távfény-vezérlés, holttér-figyelő, ütközésmegelőző rendszer, sávelhagyásra figyelmeztetés, sávtartó automatika, könnyű parkolás asszisztens, hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer és Jelzőtábla felismerés – hogy csak néhányat említsünk a kínált modern technológiák hosszú sorából. Azért, hogy a vezetés élménye a lehető legkellemesebb legyen, a Mitsubishi egy sor olyan kényelmi funkciót kínál, mint a kormánykerék és az ülések fűtése, az elektromos kézifék vagy a kulcs nélküli rendszer. A Colt érzékeli, ha távozáskor a vezető (a nála lévő kulcskártyával) körülbelül egy méterre eltávolodik az autótól, és ilyenkor automatikusan lezárja az ajtókat.

Az új Colt Apple CarPlay® és Android Auto™ kapcsolódást kínál, hogy a felhasználók az autóban is zökkenőmentesen beléphessenek a digitális térbe. A kapcsolódás nemcsak a 7 vagy 9,3 colos multi-touch érintőképernyőkön keresztül történhet, hanem akár hangvezérléssel is. Az infotainment rendszerek akadálytalan működését segíti, hogy a személyes készülékek vezeték nélkül tölthetők, illetve két USB porthoz is csatlakoztathatók. A zenehallgatást igazi élménnyé varázsolja a BOSE® Premium hangrendszer, ami minőségi hangzással szólaltatja meg a lejátszott zeneszámokat.
A BOSE® Premium hangrendszert arra tervezték, hogy kilenc hangszóróján keresztül a lehető leggazdagabb hangzással töltse meg a kabint. A rendszer része az új Fresh Air Subwoofer (FAS) technológia, vagyis egy új, szabadalmaztatott mélynyomó, ami szükségtelenné teszi a nagyméretű mélynyomóládák használatát. A mély hangok a csomagtérburkolat jobb oldalába épített nyílásrendszeren keresztül érkeznek, és a hangfal nem rabol el plusz helyet a poggyásztól.

Ahogy minden Európában forgalmazott Mitsubishi modellre, úgy a vadonatúj Coltra is érvényes a Mitsubishi Service Commitment, ami megnyugtató a vásárlók számára, hiszen azt igazolja, hogy a Mitsubishi maradéktalanul megbízik járművei minőségében. A márka többi modelljéhez hasonlóan az új Colt a következő előnyöket kínálja: 5 év / 100.000 km gyári garancia, 12 év garancia az átrozsdásodásra, 8 év / 160.000 km garancia a meghajtó akkumulátorra és annak kapacitására, 5 év országúti segítségnyújtás (Mitsubishi Assistance Package). A gyártás szeptemberben indul a Renault törökországi Bursa üzemében, a forgalmazás 2023 októberében kezdődik.

Kapcsolódó cikkek