Aktuális 2023. június 16.

Elektromos átállásra készül a Magyar Suzuki

Sajtótájékoztatón ismertette a Magyar Suzuki Zrt. vezetősége a tavalyi eredményeket és a közeljövő terveit. Utóbbiból az derül ki, hogy a hazai gyárra számít a Suzuki az elektromos autókra való átállás során.

“A Suzuki Motor Corporation növekedési stratégiájában kiemelt szerepe van a karbonsemleges társadalom víziójának, illetve az ezzel kapcsolatos fejlesztéseknek. A 2024-es üzleti évben (2025. március 31-ig) Európában is megkezdődik a tisztán elektromos autók – a tervek szerint 2030-ig összesen öt modell – bevezetése. Legkésőbb 2025. március 31-től a magyar piacon is kapható lesz tisztán elektromos meghajtású Suzuki. Az anyavállalat vezetősége már jelezte, egyetlen európai bázisként továbbra is számít a Magyar Suzukira. Az esztergomi vállalat a Suzuki Motor Corporation bevonásával jelenleg tanulmányozza az új technológia gyártási igényeit és folyamatait.” – áll a sajtóanyagban.

Atsumi Masato a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója

Bár konkrét lépésekről még nem esett szó, a fejlesztések folyamatosak, és a számok alapján növekvő mértékűek Esztergomban. Míg az elmúlt három év leforgása alatt 170 millió euró értékben történtek beruházások, az idén, azaz egyetlen év alatt 100 millió euró (körülbelül 37 milliárd forint) értékben fejlesztenek. Figyelemre méltó újítás az is, hogy a gyár szerződést kötött az esztergomi Bottyán János Technikummal, annak is konkrétan az elektronikai technikus képző részlegével.

De most lássuk az elmúlt év eredményeit: 2022-ben összesen 129 022 db járművet gyártott, 128 536 db autót értékesített, amelyből 124 561 db az esztergomi gyártósorról gördült le. A teljes eladás 88 százalékát (113 817 db) 123 országba exportálták. A vállalat tavalyi eredményei alapján 12,43 százalékos részesedéssel (13 859 db regisztrált újautó) hetedik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A Magyar Suzuki a 2022-es pénzügyi évben lépte át először az 1 milliárd Euro mérlegfőösszeget, illetve árbevételt tekintve visszatért a pandémia előtti szintre 2 milliárd Euro feletti összeggel. A fentiek ellenére tavaly felére csökkent a profit az energiaárak, valamint az alapanyag és alkatrész árak drasztikus növekedése miatt. A Magyar Suzuki arra törekszik, hogy a jövőben is aktívan kapcsolódjon az anyavállalat nemzetközi projektjeihez, beleértve az elektromos modellek gyártását is.

Az esztergomi gyártóvállalat több szempontból is sikeres évet zárt 2022-ben. A 32 éves cég üzemében két modell, Vitara és S-CROSS készül lágy hibrid és hibrid változatban. A számok önmagukért beszélnek: a hazai újautó eladásokban sorozatban hetedik alkalommal lett piacvezető a Magyar Suzuki 12,43 százalékos piaci részesedéssel, míg az exportból származó árbevétel 26 százalékkal emelkedett. A gyártás 76,63 százaléka, összesen 98 876 darab hibrid gépjármű volt.

2022-ben összesen több, mint 129 ezer jármű gördült le az esztergomi gyártósorról, exportra összesen 113 817 db modellt szállítottak. Míg a külföldi piacokon a Vitara volt a népszerűbb (73 417 db, S-CROSS 38 020 db), idehaza azonban az S-CROSS vitt mindent: 7 338 db-ot adtak el belőle (Vitara 5 786 db). Az S-CROSS sikerszériája pedig az idén is folytatódik, hiszen az Év Magyar Autója versenyen a közönségdíj mellett a szakmai zsűri is győztesnek választotta 22 márka és 39 autó közül.

A személyautó-gyártást Magyarországon újra meghonosító Magyar Suzuki korábban az átlagnál nagyobb arányban szolgált ki magánvásárlókat, ám az utóbbi esztendőkben jelentősen növelte flottaértékesítéseit is. A 2022-ben forgalomba helyezett 13 859 db Suzuki 49 százaléka, 6 800 db személyautó került céges és intézményi ügyfelekhez, amivel a márka a negyedik helyet szerezte meg a flottaértékesítők mezőnyében. A nem Esztergomban készülő, de Magyarországon is forgalmazott típusok közül Swiftből 668 db, Ignisből 267 db, a Swace családi kombiból 214 db, az elektromos hálózatról is tölthető Across szabadidő-autóból 14 db, Jimnyből 520 db lelt gazdára 2022-ben Magyarországon. A Suzuki Csoport tavaly ősszel vezette be a Suzuki Connect szolgáltatást, amely az S-CROSS-ban érhető el elsőként opcionális lehetőségként. A szolgáltatást a Magyar Suzuki biztosítja egész Európában.

Atsumi Masato vezérigazgató, Krisztián Róbert vezérigazgató helyettes és dr. Fejesné Gyurján Ildikó, HR-ért, pénzügyekért és informatikáért felelős operatív igazgató

A Magyar Suzuki 2.144,9 millió euró nettó árbevétellel zárta az évet. Az esztergomi gyártóvállalat magyarországi értékesítési árbevételét 2,3 százalékkal (2022-ben 271 millió euró), export értékesítésből származó forgalmát 26 százalékkal (2022-ben 1.873,9 millió euró) növelte az előző évhez képest. A Magyar Suzuki, bevált gyakorlatának megfelelően, ezúttal sem fizetett osztalékot. Az adózás utáni eredményt, amely 22,7 millió euró volt a vállalat eredménytartalékba helyezte és az idei évben visszaforgatja beruházásokra. 2022-ben az esztergomi vállalat 39,2 millió euró értékű beszerzési alapú beruházást hajtott végre. A tavaly kialakult gazdasági helyzetben a járműgyártó folyamatosan optimalizálta a költségeit, fejlesztette működését és belső folyamatait. A cég a dolgozói újításokkal 3,3 milliárd forint megtakarítást ért el az elmúlt 13 évben.

Kapcsolódó cikkek