Aktuális 2023. február 14.

Szárnyaljon a fantázia a Playmobile új Citroën kacsájával

A Playmobil és a Citroën együttműködésének gyümölcseként – 75 évvel az első Citroën 2 CV megjelenése után – a legendás modell új életre kel a híres játékgyártó kínálatában. A többféle figurát és kiegészítőt tartalmazó készletben kínált Playmobil 2CV számos új és izgalmas kalandra invitálja ifjú és kevésbé ifjú rajongóit. A Citroën 2CV Playmobil változatával elsőként a Retromobile szakvásáron, a Citroën standján találkozhatott a francia közönség.

A Citroën és a Playmobil – amelynek játékai közel 50 éve nem hiányozhatnak egyetlen család gyerekszobájából sem – ezúttal közösen lehelt új életet a 75 évvel ezelőtt bemutatott legendás modell, a 2CV (vagyis a Kacsa) egész világon ismert és népszerű formáiba. A február 1. és 5. között Párizsban megrendezett Rétromobile kiállításon kicsik és nagyok, rajongók, gyűjtők és egyszerű kíváncsiskodók egyaránt megcsodálhatták a Citroën standján az új Playmobil Kacsát, amely minden bizonnyal keresett darabja lesz a gyűjteményeknek.

Playmobil Kacsa – kedves tisztelgés a múlt előtt

Az elsőként a Retromobile kiállításon bemutatott Playmobil Kacsa vadonatúj, mondhatni forradalmi műszaki jellemzőkkel büszkélkedhet. A Citroën 2CV legfrissebb változatának kipufogógáza ugyanis teljesen mentes a CO2- től (0%-os karbonkibocsátás), tömege alig 302 g, teljes hossza pedig 284 mm, mégis boldogan repíti a kicsiket és a nagyokat – 5-től 99 éves korig – a Playmobil csodás világába, szárnyakat adva fantáziájuknak vagy éppen gyerekkori emlékeiknek.

A széles néprétegeknek, elsősorban vidékre szánt, de a városokban is könnyedén boldoguló Citroën 2CV-ben egy pezsgő, színpompás korszak, sőt, egyfajta művészi életérzés elevenedik meg olyannyira, hogy néhány mozifilmben szinte főszerephez jutott. Ezt a hangulatot képviseli a Playmobil Kacsa égszínkék színe és a készletben található egyéb tartozékok is: egy vidéki parasztgazda a libáival, disznójával és a tejeskannáival, egy matrózruhás hippilány és végül az a csendőrfigura is, akit a Louis de Funes nevével fémjelzett egykori francia filmekből ismerhetünk. A dobozban többször használatos matricák is találhatók, hogy mindenki saját ízlése szerint alakíthassa Playmobil Kacsáját.

1948 – Legenda született

Bár a Citroën 2CV legelső, 1948-as bemutatkozása nem aratott osztatlan sikert, mégis egy óriási kaland kezdetét jelentette, amely egészen 1990-ig tartott. Gyártásának 42 éve során a 2CV folyamatosan fejlődött, modernizálódott és alkalmazkodott az életmód és az infrastruktúra változásaihoz, anélkül hogy egy pillanatra is szem elől tévesztette volna tervezői eredeti szándékát – amely egy egyszerűen gyártható, megfizethető és könnyen karbantartható autóra irányult.

A 2CV mozgatásáról egy kis kéthengeres motor gondoskodott, amelynek működését jellegzetes, egyedi hang kísérte. 375 köbcentis, 9 lóerős motorjukkal már a legelső Kacsák is gond nélkül elérték a 60 km/h-s sebességet. A későbbi fejlesztések eredményeként született meg a 602 cm3-es és 29 lóerős végső változat, amelynek birtokában a legutolsó 2CV-k már akár 115 km/h-s rekord végsebességgel roboghattak.

A Kacsák hosszú életét számos esztétikai és felszereltséget illető változás kísérte. Hogy csupán néhányat említsünk a modell történetét fémjelző legfontosabb fejlesztések közül: 1957-ben egy zárt csomagtartó doboz jelent meg az addigi feltekerhető vászonfedél helyén, 1964-ben a fordítva nyíló első ajtókat normál nyitásúra cserélték, 1966-ban megjelentek a hátsó oldalablakok, 1967-ben pedig az Ami 6 műszerfalának elemei. 1960-ban egy nagyon különleges változat, a négykerékhajtású 2CV 4×4 írta be magát a történelembe, s vezette be a Kacsát két darab – egy első és egy hátsó – motorjával a terepjárók világába. A furgonváltozat 1951-ben látott napvilágot, és a legutolsó modellek már akár 400 kg hasznos teher szállítására is alkalmasak voltak.

A Kacsa minimalista, mégis rendkívül sokoldalú autó volt, amely magán viselte korának jeleit – amint arról a modell történetét színesítő limitált kiadások is tanúskodnak. Gondoljunk csak a narancssárga-fehér fényezésű Spot, az íves osztású kéttónusú Charleston, vagy az 1986-os labdarúgó-világbajnokság tiszteletére a francia trikolor színeibe öltöztetett Cocorico változatra, a retró hangulatú Dollyra, a tengerészkék csíkokkal díszített France 3-ra, amely az 1983-as Amerika-kupán induló francia vitorlás előtt tisztelgett, vagy épp a sárga 007-es különkiadásra, amelynek fekete lövésnyom-matricáit a Szigorúan bizalmas James Bond-film ihlette.

A Kacsa, amelyből összesen 5 114 969 darabot (ebből 1 246 335 kisteherautót) gyártottak, 42 éves története során minden társadalmi réteget meg tudott nyerni magának. Gazdag és hosszú történelmével szép lassan igazi legendává vált. A máig élő legenda, amely mindenkiben szimpátiát ébreszt, vélhetőleg ma is sokak szemében a felhőtlen boldogság és a gondtalan élet megtestesítője.

Citroën

A Citroën 1919 óta készít autókat, technológiai és közlekedési megoldásokat azzal a céllal, hogy megfelelő választ adjon a társadalom folyamatos változásaira. Merész és innovatív márkaként a Citroën a kellemes, derűs utazást állítja az ügyfélélmények középpontjába, széles modellkínálata a városi elektromos autózásra született különleges Amitól az ötajtósokig, a SUV-kig és a kishaszongépjárművekig terjed, amelyek többsége már elektromos vagy plug-in hibrid változatban is elérhető. A Citroën az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások és egyedi figyelem terén is úttörő a márkák közt, 101 országban összesen 6 200 kereskedésben és márkaszervizben várja ügyfeleit.

Sajtókapcsolat: Antoine MAES – Tel.: +33 (0)6 08 91 96 79 – antoine.maes@citroen.com

Kiadja: Hajdu Nóra marketingigazgató, C Automobil Import kft. nora.hajdu@c-automobil-import.hu

Poissy, 2023. január 30.

Kapcsolódó cikkek