Aktuális Autósport Motorsport 2023. május 04.

Remek hazai eredmény a Rallycross Európa Bajnokság nyitófutamán

Benyó Máté Eb-újonc létére az ötödik helyen végzett, ezzel a magyar versenyzők közül a legjobb eredményt érte el.

A hétvégén Nyirádon rajtolt el a 2023-es Rallycross Európa-bajnokság, amelyen a Korda Racing színeiben Benyó Máté állt rajthoz. Az alig 22 éves versenyző élete első Eb-futamán azonnal döntőbe jutott, ahol aztán a rendkívül értékes 5. helyen zárt az elmúlt év utolsó hónapjaiban érkezett új autójával, egy Peugeot 208 ERX-szel. Mint elmondta, sokat jelentett számára, hogy hazai közönség előtt, egy általa jól ismert pályán tudott bemutatkozni a kontinensbajnokságban.

Máté így nyilatkozott a verseny után: “Mind a négy előfutamban nagyon értékes pontokat szereztünk és így a harmadikként jutottam az elődöntőbe. Ez volt az a pont, amit el sem tudtam hinni, hogy megtörténik. Tudtam viszont, hogy ahhoz, hogy bejussunk a döntőbe, nagyon pontosan össze kell, hogy rakjuk az elődöntőt. Ez is sikerült, hiszen két világsztár mögött a harmadik helyen jutottam be a csoportomból a fináléba, ami az ötödik rajtkockát jelentette. Itt már nem akartam semmit forszírozni, csak élveztem, hogy életem első EB futamán részt vehetek a döntőben, hatalmas nevekkel körülvéve a rajtrácson. A döntőben végül az ötödik helyen intettek le, amit remélni sem mertem a hétvége előtt. Nagyon élvezetes és tanulságos verseny volt számomra.”

Ebben az évben csatlakozott a Korda Racing csapatához Kovács Domonkos, aki az Európa-bajnokság egyik betétfutamán a CrossCarok között állt rajthoz. Noha a főpróbák – az előfutamok – igencsak rosszul sikerültek, a premier, a döntő már remekül sikerült. Domonkos végül a harmadik helyen zárt, de a tempóját látva kijelenthető, hogy akárcsak egy körrel tovább tart a finálé, vélhetően győztesként intették volna le.

“A verseny sajnos nem indult jól, mivel a második szabadedzésen egy váratlan technikai hiba miatt egy elég nagy balesetet szenvedtem, eltört a kormányom, és majdnem százas tempóban beleálltam a falba, amelynek következtében az autón nagy károk lettek. A csapat nagyon gyors és nagyszerű munkájának köszönhetően a nap végére kész lett az autó, és így rajthoz tudtam állni a negyedik kvalifikációs futamon. Vasárnap a döntőt így a hatodik, utolsó helyről kellett kezdenem. Végül harmadikként értem célba, amivel nem vagyok teljesen elégedett. Óriási köszönet a csapatnak a rendkívüli munkájukért és Baráti Tominak, aki ismét rengeteget segített.” – összegezte a versenyt Domonkos.

Kapcsolódó cikkek