Aktuális Egyéb 2023. április 04.

Picit nőtt az autópiac

Elkészítette 2023 első negyedéves újautó eladásairól szóló jelentését a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. A kivonás utáni értékesítés alig 1,2 százalékos bővülést mutat 2022 azonos időszakához képest. De azért akad olyan importőr, amely ennél jóval nagyobb arányban növelte eladásait.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének jelentése szerint 2023 első negyedévében 29 561 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 3 százalékos növekedésnek felel meg. A kivonások után azonban ez a szám csupán 24 587, ami 1,2 százalékos valós növekedésre utal. A képet még tovább árnyalja, hogy az első negyedévben számos olyan új autót adtak át, amelyet még tavaly (vagy még régebben) rendeltek meg, ám az ismert okok (csip- és alkatrészhiány) miatt csak idén tudtak átadni. Ez a hatás valószínűleg még a második és a harmadik negyedév eredményeit is befolyásolhatja, és ezáltal a teljes idei évre vonatkozó adatokat is átírhatja az előzetes várakozásokhoz képest.

Az adatok részletezése után figyelemreméltó változás, hogy az elektromos és a plug-in hibrid típusok eladása messze az átlagon felül növekedett. Elektromos autóból 1655 darab talált gazdára, ami 30 százalékos növekedésnek felel meg. Szerényebb mértékben, de így is az átlag tízszeresével jobban fogytak a plug-in hibridek is, amelyekből 1421 darabot adtak el 2023 első negyedévében.

Előbbiek ismeretében nem is annyira meglepő, hogy az időszak legnagyobb nyertese a Toyota. A hibrid típusokat nagy számban kínáló japán márka 14,6 százalékos piaci részesedéssel áll az értékesítési lista első helyén, eladásai 85 százalékkal haladják meg legközelebbi versenytársának eredményét. Nagyot javított a Toyota prémium márkája, a Magyarországon közel 100 százalékban környezetbarát, azaz részben, vagy teljesen elektromos (önöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos) autókat értékesítő Lexus is. Az átlagos bővülést jóval meghaladó mértékben, 36,5 százalékkal növelte eladásait hazánkban 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ezzel a Lexus a vezető prémium márkák között a második legnagyobb növekedést produkálta az idei év első három hónapjában.

Érdekes adalék, hogy az újautó piaccal ellentétben a használt autók piaca nemhogy nem nőtt, hanem közel negyedével szűkült. Az idei első negyedévben 26 695 használt személyautó kapott hazai rendszámot, ami 24,4 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi időszakban. Az MGE véleménye szerint az okok között a forint-euró árfolyam elszállása az elsődleges, ami annyira megdrágította a használt autók importját, ami már fékezőleg hatott a keresletre.

Kapcsolódó cikkek