Aktuális 2023. július 28.

Orosz–ukrán béke – legalábbis a rallyautóban

A sport mindig is képes volt felülemelkedni a politikán. A rally Európa-bajnokság hatodik futamán, a Róma Rallyn visszatér az orosz Aleksey Lukyanuk és az ukrán Yevgen Chervonenko, ráadásul egy ukrán színekben pompázó Skoda Fabia Rally2-vel. 

Akár azt a hangzatos címet is adhattuk volna a cikknek, hogy megszületett az orosz–ukrán béke, de az az igazság, hogy a rallyban soha nem is volt háború. Sőt, Lukyanuk és Chervonenko korábban is versenyeztek együtt, egy autóban, egy csapatként és egy célért. Autójukon már 2014-ben és 2015-ben is a békét hirdették. 

Amikor 2022 február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, Lukyanuk elsőkként állt ki a háború ellen: 

„Nincs szükségünk háborúra! – írt akkor közösségi csatornáján az orosz versenyző. – Mi a sportért, a békéért, a barátságért vagyunk. A vezetéknevem Lukyanuk, ukrán, de Oroszországban élek. 

A navigátorom (Alexey Artaunov, akivel a 2021-es Eb-n indult) felesége félig ukrán, rokonai Ukrajnában vannak. (…) Vannak barátaink és rokonaink a határ mindkét oldalán. (…) Most pedig mindenekelőtt békét akarunk, hiszünk és reménykedünk a helyzet mielőbbi békés megoldásában.“

Míg a háromszoros Európa-bajnok orosz versenyző 2014-ben a „We want Peace“ – Békét akarunk felirattal állt rajthoz, most még egyértelműbb az üzenete: „Drive for Ukraine“ – kb: Ukrajnáért vezetek. 

Kapcsolódó cikkek