Aktuális Egyéb 2023. június 19.

Olyan kijelzőt kap a Peugeot, mint a BMW-k

Az új, panoráma kijelzős rendszert az ősszel bemutatkozó Peugeot 3008 kapja meg elsőként.

A Peugeot tervezői úgy döntöttek, hogy egyesítik a korábbi i-Cockpit két alapvető elemét, a magasra helyezett kijelzőt és a nagyméretű központi érintőképernyőt. Ez a két egység ezentúl egyetlen hatalmas, 21 colos (53 centis) nagyfelbontású, görbített kijelzőn kap helyet, amely a baloldalon egészen a műszerfal széléig terjed. Ez a különleges képernyő valóban lebeg a műszerfal tetején, mivel hátulról két láthatatlan konzol tartja. A lebegő hatást különleges LED hangulatvilágítás erősíti.

Az optimális ergonómia érdekében az 53 centis panoráma kijelző enyhén a vezető felé fordul, de tökéletesen hozzáférhető marad az első utas számára is. Ez a különleges minőségű kijelző panel egyesíti a Peugeot i-Cockpit két kulcsfontosságú elemét. A panoráma kijelző bal oldalán és a kormány fölött található egység a műszerpanel, amely a vezetéssel kapcsolatos közvetlen információkat (sebesség, energiafelhasználás, vezetéstámogató rendszerek, stb.) mutatja, míg a panoráma kijelző jobb oldalán, a középkonzol felett található érintésérzékeny felület helyettesíti a korábbi érintőképernyőt. Ez egyaránt könnyen elérhető a vezető és az utas számára. Segítségével a hűtés / fűtés, navigáció, médialejátszó és telefon funkciók kezelhetők.

A középkonzol feletti részen található az i-Toggle gombsor, egy teljes métékben testreszabható, 10 különböző funkció gyors elérésére programozható virtuális gombsor, melyre akár a kedvenc rádióállomásunk, egy meghatározott hőmérséklet, vagy egy adott címre történő navigáció is beállítható és gombnyomásra elérhető.

A középkonzol szellős és letisztult megjelenésű, így nagyobb helyet kínálhat a vezeték nélküli töltőfelület számára. Ehhez az is hozzájárul, hogy a sebességváltó gomb felköltözött a műszerfal alá, közvetlenül a kormány és az indítógomb közelébe. Ez az ergonómikus megoldás lehetővé teszi, hogy ugyanazzal az egyszerű mozdulattal indítsuk vagy állítsuk le az autót, mint amivel kezelni tudjuk a sebességváltót.

A Peugeot i-Cockpit® kezdetek óta legfontosabb eleme a kompakt kormánykerék, mely szintén teljesen megújult ! Bár kompakt méreteit megőrizte, de megjelenése sokkal modernebb lett. A központi része kisebb lett és jobban elkülönül a küllőktől, ami a kijelzőhöz hasonló ‘’lebegő’’ hatást kölcsönöz a kormányközépnek. A kompakt kormányon már nem gombokat, hanem érintőfelületeket találunk, amelyek még ergonómikusabb használatot tesznek lehetővé : bár automatikusan érzékeli az ujjak jelenlétét, de a gomb csak akkor aktiválódik ha rákoppintunk, elkerülendő a véletlen beavatkozást. Az új Peugeot panoráma i-Cockpit két új elegáns és finom vonalú bajuszkapcsolót is felvonultat, melyek jól illenek az új high-tech környezetbe.

Kapcsolódó cikkek