Aktuális e-autó 2024. február 06.

Olcsó Hyundai elektromos autó érkezik!

A Hyundai barátian árazott elektromos kisautót dob piacra Európában. A Casper nevű újdonság a Dacia Spring, a BYD Dolphin és a Citroen új elektromos kisautójának a fő riválisa lehet.

Az Automotive News Europe értesülései szerint Hyundai még idén piacra dobja Európában a Casper mini crossoverének teljesen elektromos változatát, amelyet a hírek szerint 20 000 eurós, vagyis nagyjából nyolcmillió forintos áron tud majd értékesíteni.

A Casper csatlakozna a jelenleg a régióban értékesített vagy Európába tervezett kis- és mini EV-k sorához, köztük a Kínában gyártott Dacia Springhez, a Renault elektromos Twingojához és a Stellantis Citroen e-C3, vagy éppen a BYD Dolphinhoz 

A hírek szerint autót várhatóan a harmadik negyedévben mutatják be Európában, az első kiszállítások pedig az év végén kezdődnek meg. A Chosun Daily című dél-koreai napilap beszámolója szerint a teljesen elektromos Casper gyártása júliusban kezdődik.

A fejlesztést nem a nulláról kezdték. A Hyundai Casper Dél-Koreában háromhengeres, 1,0 literes benzinmotorral kerül forgalomba, ez a változat Európában nem lesz kapható. Ugyanarra a platformra épül, mint a Törökországban gyártott és Európában értékesített i10-es kisautó. A teljesen elektromos Casper a dél-koreai Gwangju gyárból kerül majd exportra, ahol a benzines változattal együtt gyártják. A helyi piacon értékesített Casper 3595 mm hosszú, 1595 mm széles és 1575 mm magas. 

Hosszabb változat

A Svédországban tesztvezetésen lévő álcázott Casperről készült kémfotókon a koreai változatnál 200-250 mm-rel hosszabb autó látható, hogy jobban megfeleljen az európai vásárlók igényeinek. A Chosun Daily beszámolója szerint a Casper EV kevésbé drága lítiumvas-foszfát (LFP) akkumulátorral rendelkezik majd, amelynek hatótávolsága 200-300 km lesz.

A Hyundai jelenlegi legolcsóbb EV-je Európában a Kona, amely 14 490 000 forintos ártól vásárolható meg. 

Az autó megjelenéséről még hivatalos megerősítés nincs, de Lionel Keogh, a Hyundai France vezetője az Auto Moto francia magazinnak elmondta, hogy a Casper EV ára 20 000 euró körül lesz, és a Dacia Spring és a Citroen e-C3 konkurenciája lesz. A Hyundai Motor Europe marketingfőnöke, Andreas-Christoph Hofmann az Automotive News Europe 2022-es számában elmondta, hogy “az iparágban mindenki tudja, hogy az ilyen típusú jármű célértéke 20 000 euró”. Mindezt megerősítette a Hyundai Europe főnöke, Michael Cole tavaly az Automotive News Europenak,  hogy a cége megpróbálja megtartani vásárlói bázisát az i10 és i20 szegmensben egy olyan járművel, amely mindkét kategóriát lefedi. “Azt hiszem, ez az EV-k esetében is működne” – tette hozzá.

A Hyundai 2023-ban 68 653 i20-at és 63 019 i10-et értékesített Európában a Dataforce adatai szerint.

Kapcsolódó cikkek