AUDI A4 AVANT, BMW 330D TOURING, MERCEDES C 300: Nem is mohó, mégis juhú

Emlékeznek még a dízel kombikra? Azok voltak a… Nem! Azok még MOST is a haladós, jó futóműves, takarékos, pakolós autók, amelyekkel öröm az autózás.

Mi szól manapság amellett, hogy dízellel autózzunk? Hiszen szerencsétlent a korszellem elítéli, és a világot megmentő lobbi levegőszennyezőnek kiáltotta ki. Úgyhogy ha feltétel nélkül hinnénk a dízelt kiátkozóknak, akkor most elgondolkozhatnánk azon, hogy foglalkozzunk-e egyáltalán a takarékos, de mégis szórakoztató gázolajos autókkal, azonban mi józanul mérlegelő autóbarátként, nem ezt az utat választjuk. Persze, mi is értetlenül állunk a versenybenzin árszintjét ostromló dízelolajár előtt, hiszen ami a töltőpisztolyból kifolyik, az mégiscsak nem más, mint prémiumminőségű olcsó fűtőolaj.

Amióta egy tankolásért több mint negyvenezer forintot is kifizethetünk, azóta még jobban értékeljük, hogy egyliternyi üzemanyagból mennyi vezetési élményt tudunk kipréselni. Azt pedig igencsak fokozza a dízel nyomatékkarakterisztikája, az, ahogyan a motor tolni kezd, és az autó jóleső mormogással tovaszörfözik a nyomaték hullámán. Lepadlózva pedig nem olyan esetlenül hirtelenül épül fel a nyomaték, mint a legtöbb villanyautóban. Nem, a jó dízelmotor nem csak gyorsan, hanem lágyan adja elő a kevésről a sokra történő átmenetet, miközben a pilóta gerincén jóleső bizsergés szalad végig.

NÉVJEGYEK

AUDI A4 AVANT 50 TDI QUATTRO:
286 LE, 620 Nm, 20 474 400 Ft-tól,
ökofogyasztás 6,0 liter/100 km

BMW 330D TOURING:
286 LE, 650 Nm, 20 503 000 Ft-tól,
ökofogyasztás 5,4 liter/100 km

MERCEDES C 300 D T:
265 LE, 550 Nm, 24 005 000 Ft-tól,
ökofogyasztás 5,2 liter/100 km

AUDI

Az infotainment kijelzője ugyan nem simul bele a műszerfalba,
viszont ebben a pozícióban nagyon jól leolvasható.
Alatta találhatóak a különböző gombok,
amelyeknek a kezelése nem tereli el a figyelmet

Élmény, nyomatékosítva

Mint például a BMW 330d Touringban. Ugyan ez a cikk a többi prémiumkombiról is szól, mégis szeretnénk a lehetőséget kihasználni, hogy a tavalyi modellfrissítés apropóján méltassuk ezt a klasszikussá vált különleges, háromliteres dízel modellt, ami hasonló nyomatékélményt ad, mint az M családba tartozó benzinesek.

A jövője sajnos igencsak kétséges ennek a csodálatos dízelnek, mert a belsőégésűek kiirtását elrendelő politikai szándék mindenekelőtt a CO2-kibocsátási célok gyors elérésére összpontosít, és nem veszi figyelembe a hosszú távú üzemeltetéssel elérhető fenntarthatósági előnyöket. Ennek megfelelően a törvényi előírások lassan minden technikai különlegességet lesöpörnek az asztalról, és egyoldalúságot kényszerítenek az autózás világára, oda, ahol eddig sokszínűség uralkodott.

Így fordulhat elő az, hogy a BMW a legendás sorhatost már csak imidzsének ápolására, a csúcsmodellekben veti be, pedig ez a motorkoncepció a márka hagyományainak egyik alappillére. A V6-os az Audinál is csak kizárólag az itt tesztelt legerősebb dízelváltozatban, az Avant 50 TDI Quattróban morgolódhat. A C-osztálynak pedig dízelként meg kell elégednie négy hengerrel, így a trió harmadik tagjának, a 300 d-nek is. Utóbbi a kisebb hengerszám ellenére lazán tartja a lépést az összehasonlításban a többiekkel, ami az E-Boostnak is köszönhető. Ez a műszaki megoldás gázadáskor 200 newtonméterrel segíti a motort addig, amíg a két turbó el nem kezd teljes erővel tölteni.

Ezalatt pedig igencsak gazdaságos anyagcserével, feláras, 66 literes üzemanyagtankjának űrtartalmát kihasználva hatalmas távokat csavar le a T, miközben hagyományos ökotesztkörünkön átlagban mindössze 5,2 liter dízelt ropogtat el 100 kilométerre. Ezen az ökokörön minden egyes tesztautó ugyanazon az úton, ugyanazokkal a feltételekkel, és ugyanazzal a legénységgel halad végig. Éppen ezért ez a mérés egy fontos és mérvadó összehasonlítási alap az autók fogyasztásának megítélésére.

Ezt a tesztet a gázra élénken reagáló BMW minimálisan nagyobb, 5,4 liter/100 kilométer fogyasztással abszolválja. A jó gázreakció mögött egy sor rafinált műszaki megoldás rejtőzik: ilyen a fixen pörgő regiszeres turbótöltés, aminek alacsony nyomású fokozata variálható bemeneti geometriával rendelkezik, és ilyen az 55 Nm nyomatékú indítógenerátor is, ami a megindulásnál segít be a motornak. Ezek segítségével könyörtelenül tol a hathengeres, viharosan gyorsul az autó, és a korábban emlegetett bizsergés szalad végig a vezető gerincén.

Visszafogott viszonylag

Az Audi kicsit kilóg a sorból. Mondjuk nem a maximális gyorsulás tekintetében, hiszen ha az összkerékhajtású Avantot a tesztmódszernek megfelelően lefékezett állapotból padlógázzal katapultálva gyorsítjuk, majdnem eléri a Hármas értékeit. Nem, a különbség a hétköznapi használatban vehető észre, amikor például egy kereszteződésben spontán gyorsítani kell: ilyenkor az Audi nehezebben kapaszkodik ki a teljesítménygödörből, amiért jelentős pontlevonás jár neki.

Vetélytársaival ellentétben az Audi nem számíthat az E-Boost segítségére, pedig elvileg képes lehetne rá, mivel rendelkezik szíjas indítógenerátorral. Azt viszont csak a hatékonyság növelésére használták a mérnökök – ezt közölte velünk a gyár sajtóosztálya. Hát, a helyzet az, hogy bizony hatékonyságban is jobbak a vetélytársak, mert az 50 TDI Quattro mérhetően többet fecskendez be az égésterekbe (fogyasztás: 6 liter/100 kilométer az ökokörön), mint a többiek. Így aztán nagyobb tankja ellenére is kisebb a hatótávolsága, mint a Touringé.
De legyünk igazságosak: az Audi már 2015 óta a terepen van. Ami azt illeti, a feláras sportdifferenciál bevetésével keresztirányú dinamikában felveszi a versenyt a fiatalabbakkal, menetdinamika-időeredményei pedig megközelítik az M Sport csomagos BMW-t. De ne feledjük, az Avant az egyetlen a trióban, amely négy kerékkel viszi át erejét az útra.

A Quattrónál a negatívumok közé sorolandó a futómű és a felépítmény viszonya. Olyan, mintha egymástól függetlenül reagálnának a topográfiára, és ez a kormányzáson is érződik. Ettől függetlenül az Audi egészen addig könnyedén szippantja fel az úthullámokat, amíg meg nem pakolják és nem kezdik el hajszolni. Erre ugyanis ellenkezéssel reagálnak adaptív lengéscsillapítói.

A BMW pont fordítva működik, igényli a kihívást, egyébként biztosítja a szükséges kényelmet, a durva behatásoknak elveszi az élét, de azért azok érezhetőek. A tesztautó amúgy is kemény legény: rugói és lengéscsillapítói M-hangolást kaptak, a felniken sportos peres gumik feszültek. Ennek köszönhetően kanyargás közben alig dőlt, a felépítmény nem hullámzott, követte az útburkolat emelkedését és süllyedését.

BMW

A kijelző egyetlen ívelt házban két képernyőt foglal magában.
Emiatt számos kapcsolót eltüntettek, pedig
azokkal könnyebben lehetett kezelni a dolgokat

Kifinomult és faragatlan

A BMW lengéscsillapítói komfort szempontjából inkább kifinomult, sportosság szempontjából viszont faragatlanabb jellegűek. Ez addig tart, amíg a futóművet nem szembesítjük nagyobb sebességgel és nagyobb tömeggel. Ilyenkor közvetlenebbé válik a rugózás és a Touring behatóbban kezd el foglalkozni az út egyenetlenségeivel, és készségesebben reagál azokra – nagyjából úgy, mint a C-osztály a Sport Plus üzemmódban.

Komfortra állítva viszont olyat tesz a T modell hátsó futóműve, amivel csak a luxuskategóriában találkozunk: hullámzik, amikor az útfelület is hullámos. Egy hosszú lengés, aztán egy rövid, aztán újra megáll az autó fara, ahogy az adaptív lengéscsillapítók szelíden megfogják.
A Mercedesnek sikerült a korábban népszerű, de újabban kispórolt légrugózás karakterét átvinni az acélrugókra, de nem kötelező jelleggel, hanem választható lehetőségként. Hiszen ott van még a Sport és a Sport plusz üzemmód, ezeket használva a C-osztály újra feszesre fegyelmezi magát. A vetélytársak egyike sem meri ilyen szélesre skálázni a lengéscsillapítás üzemmódjait.

Nagyszerű, hogy a stuttgartiak ezzel a különleges érzéssel is megajándékoznak bennünket, amikor az egész világ olyannyira a dinamizmus képében szeretne tetszelegni. Még pompásabb, hogy a ringatózáshoz olyan tapadás párosul, hogy az autó szinte rászívja magát az útra, és ne felejtsük el megemlíteni az akkurátus egyenesfutást sem.

Egyik vetélytárs sem képes ilyen kiegyensúlyozottan megfelelni a különböző kihívásoknak: kanyarban a kocsi fara jól betámaszt, az első kerekek beleharapnak az aszfaltba – a C 300 d úttartása soha nem hozzávetőleges, mert a kormányzás és a kormánykerék között közvetlen a kapcsolat. És jöjjön még egy dicséret: az opcionális hátsókerék-kormányzásnak köszönhetően ennek az autónak a legkisebb a fordulóköre, így a városi dzsungelben ez a legfordulékonyabb.

A tapasztalatok alapján arra számíthatnánk, hogy variálhatóság és funkcionalitás szempontjából a T modell lesz előnyben, és ez a feltevés az Audival szemben meg is állja a helyét. Külön kinyíló hátsó ablak, négy, menetirányban végigfutó és automatikusan kiemelkedő csúszásgátló sín a csomagtartóban viszont csak a Touringban van. Amely további pluszpontokat szerez az infotainment értékelésben legendás iDrive kezelésével.

A menük forgatva nyomkodással történő kezelése továbbra is sokkal jobb és kevésbé figyelemelterelő, mint a képernyők bökdösése. Sajnos a modellfrissítéssel a BMW eggyel hátrébb lépett a saját maga által megteremtett csúcsszinttől, és követni kezdi a kétséges hasznosságú gomb nélküli irányvonalat. A praktikus „kedvenc” gombok eltűntek, helyettük digitális shortcutok vannak, a klíma és az ülésfűtés kezelése is már csak az infotainmenten keresztül lehetséges.

Hiányzik még az asszisztenciarendszerek gyors elérése is. Bizonyára sejtik már, hogy ezt is a menükből kell kibogarászni. Az új szélesvásznú, de nem különlegesen magas információs kijelzőnek is kevés előnye van a navigációs térkép ábrázolása szempontjából, maximum azért jobb, mert tengernyi ikon elfér rajta.

A vetélytársakhoz képest az előnyt tovább növelhetné, ha a sarló formájú műszerek leolvashatósága jobb lenne, mert az még az elrendezés átdolgozása után is kérdéses maradt. A Mercedeshez hasonlóan pedig a klímának sok funkciója csak az érintőképernyő, illetve érintőfelületek használatával változtatható.

A BMW 50 ÉVES M RÉSZLEGÉNEK LEGENDÁS TÖRTÉNETÉT BEMUTATÓ KIADVÁNYUNK 180 OLDALON.

KERESSE AZ ÚJSÁGOSOKNÁL VAGY RENDELJE MEG KÖZVETLENÜL KIADÓNKTÓL KEDVEZMÉNYES ÁRON

Mindig öröm találkozni ezekkel a kellemes utazóautókkal, bár mintha ebben a trióban már kicsit sok is lenne a jóból, hiszen a német autópályán kívül hol használhatjuk ki teljesítményüket? Ne felejtsük el, hogy
a választás a prémiumautók között nem kis részben beállítottság, márkapreferencia kérdése, főleg, ha a német „szentháromságról” beszélünk. Úgyhogy, ha már magánvélemény, akkor elárulom, nálam a BMW a favorit, a Mercit elismerő távolságtartással szemlélem, az Audit pedig meghagyom a győri rajongóknak.


MAGÁNVÉLEMÉNY (RÉVAI ÁKOS)

Kezed ügyében

Az Audi ezt jobban csinálja, jó fogású gombokkal és kapcsolókkal. Látszik, hogy a kezelőrendszer az analóg, intuitív használatra építő korból származik, ugyanakkor már a nagyon sokoldalúan konfigurálható főképernyőt használja. Nagyon értékeljük, hogy nem kell keresgélni és böngészni, a felhasználó ott találja a kezelőszerveket, ahol számít rá – a keze ügyében. Így hát a karosszéria értékelésben az Audi győzedelmeskedik, a Mercedest kicsit megelőzve.

Mellesleg közben Ingolstadtban is rájöttek, hogyan lehet ezt elrontani, és a tudást fel is használják újabb modelljeikben. Ha már a rossz dolgoknál tartunk: a BMW és az Audi táblafelismerő rendszere durva hibákat vétett, felismerte ugyan a sebességkorlátokat, de nem, vagy túl későn veszi észre, ha azokat magasabbra emelték. Így a tempomattal az Audi sokszor hatvannal döcög a megengedett 120 km/óra helyett.

A Mercedes ügyesebben abszolválja ezt a vizsgafeladatot, és ezzel öt pluszpontot szerez. Ezzel el is érkeztünk a biztonsági fejezet tényeinek kiértékeléséhez. Itt a C-osztályt indifferens fékpedálnyomáspontjáért ugyan büntetjük, de mégis ez az autó szerez rövid fékútja és jobb táblafelismerése miatt jelentős pontelőnyt.

Ki nevet a végén?

Az ilyen előnyökből aztán annyit szed össze a T modell, hogy a tulajdonságok értékelésében végül megszerzi a győzelmet – ami egy stabil alapot ad az összesített értékelésnek. Abban még tud az A4 néhány pontot behozni, például azzal, hogy 100 000 kilométer alatt ebben kell a legkisebb mennyiségű olajat kicserélni.

Olajcsere? Igen, a környezetbarátság értékelésébe ezt is beleszámítjuk, hiszen minél kevesebb kenőanyagot igényel egy jármű, és minél kevesebbszer kell cserélni benne azt, annál jobbat tesz a környezetének.

Ezenfelül újabban a 130 km/óra sebesség tartásához szükséges teljesítményigényt is értékeljük, mert ebből jól lehet következtetni az adott modell általános hatékonyságára.

A Mercedes C-nél erre is figyeltek, így aztán meg is nyeri a környezetbarátság értékelést. De ez csak az egyik figyelemre méltó dolog ebből a szempontból. A másik az, hogy egy autógyártó azon igyekszik, hogy a járműveinek konstrukcióját olyan területeken is átgondolja és optimalizálja, amelyek eddig nem voltak az összehasonlító tesztekben átvilágítva, így nem is voltak pontszerző tulajdonságok. Most viszont azok.

Ez a viselkedés olyan hozzáállást mutat, ami jó eredményre törekszik, és a szükséges elégségesnél jobban megerőlteti magát. Ennek szellemében a C-osztály méltó győztese a középkategóriás kombik hármas összehasonlító tesztjének.

A költség értékelésben viszont pontokat veszít magas alapárával, de egyébként sem kalkuláltak ügyfélbarát módon az árlista elkészítésekor. A T csak a közvetlen öszszehasonlításban jobban felszerelt, általánosságban azt lehet mondani, hogy mindhárom gyártó szégyellheti magát modelljeinek hiányos alapfelszereltségéért. Ugyanez vonatkozik a karbantartási és javítási költségekre, valamint a szánalmas garanciafeltételekre is. Ezek láttán vége szakad egy pillanatra a dicshimnusznak.

Kár, mert egyébként mindhárom kombi ad okot arra. Annak ellenére, vagy éppen azért, mert nagy teljesítményű dízelek.

AUDI

3.
Összpontszám: 601 pont

Mercedes

1.
Összpontszám: 625 pont

BMW

2.
Összpontszám: 615 pont

Szöveg: Marcus Peters/JK
Fotók: Hans-Dieter Seufert

Kapcsolódó cikkek