Aktuális 2023. augusztus 02.

Nagyon menő lett az új Land Cruiser

Bemutatták a Toyota Land Cruiser legújabb generációját. Bombasikernek ígérkezik.

Több, mint 70 éves a világszerte több, mint 11,3 millió példányban gazdára talált terepjáró ikon, a Toyota Land Cruiser, amelynek legújabb generációját Japánban leplezték le. A vadonatúj Toyota Land Cruiser az olyan hagyományos értékeket helyezi előtérbe, mint a minőség, a tartósság és a megbízhatóság, hogy megbirkózzon a legnehezebb körülményekkel is. Az új modell a Land Cruiser legendás DNS-ét ötvözi új technológiákkal, hogy kivételes teljesítményt nyújtson közúton és terepen is.

Az új alvázas GA-F platform adja az alapját a karosszéria és a váz jelentősen megnövekedett merevségének, javítva a reakciókat, a vezetési élményt és a kezelhetőséget. Az új Land Cruiser elsőként alkalmaz a modell történetében elektromos szervokormányt és új, szétkapcsolható stabilizátor rudakat. A 2,8 literes dízelmotor biztosítja az üzemanyag-hatékonyság és a teljesítmény optimális egyensúlyát – 2025 elejétől pedig, a modell történetében először elérhető lesz az elektrifikált, 48 voltos lágy hibrid technológiával ellátott változat is.

Az új Land Cruiser megőrzi klasszikus, robusztus alvázas konstrukcióját, és követi a nagyobb Land Cruiser 300-at (nem kapható Nyugat-Európában) a Toyota GA-F platformjának átvételével, amely kulcsszerepet játszik a terepképességek jelentős javításában. Ugyanakkor az új modell könnyen manőverezhető és kényelmesebb a hagyományos közúti használatsorán, hűen a Toyota azon elkötelezettségéhez, hogy ez a modell egy praktikus, az ügyfelek napi igényeihez szabott jármű legyen.

Az új váz 50 százalékkal merevebb, a karosszéria és az alváz kombinált merevsége pedig 30 százalékkal nagyobb. Ezek a jelentős fejlődések hozzájárulnak a jobb reakciókészséghez, kezelhetőséghez és menetkényelemhez. A felfüggesztés alapteljesítménye is javult, különösen azért, hogy biztosítsák az azonos tengelyen lévő kerekek magasságkülönbségének növelését– ez kulcsfontosságú tényező a terepképességeket tekintve.

Ez az első Land Cruiser, amely elektromos szervokormányt (EPS) használ. Ez csökkenti az egyenetlen felületen való haladáskor előforduló kormányütés mértékét, és simább, közvetlenebb kormányzást, valamint könnyebb manőverezhetőséget biztosít minden sebességtartományban. Az EPS használatával az új Land Cruiser a Toyota Safety Sense aktív biztonsági és vezetőtámogató csomag részeként sáv- és nyomtartó rendszerrel is elérhető.

Az új Land Cruiser még jobb terepképességeket tesz lehetővé az új, szétkapcsolható első stabilizátor rudakkal. A technológia – SDM (Stabiliser with Disconnection Mechanism) – elsőként mutatkozik be a Toyota kínálatában, és lehetővé teszi a vezető számára, hogy a műszerfalon lévő kapcsoló segítségével módosítsa a stabilizátor rudak (stabilizátor) állapotát. Ez a rugalmasság jobb vezethetőséget tesz lehetővé egyenetlen utakon, emellett pedig fokozott kényelmet és könnyebb kezelhetőséget közúti vezetés közben. A Multi-Terrain Monitor és a Multi-Terrain Select frissítései további támogatást nyújtanak a terepes használat során. A nagyfelbontású kamera és kijelző segítségével a Multi-Terrain Monitor tiszta rálátást biztosít a vezetőnek a közvetlenül a jármű körüli és alatti területre, míg a Multi-Terrain Select rendszer automatikusan igazítja a jármű beállításait a különböző terepviszonyokhoz.

A hajtáslánc tükrözi a Toyota azon törekvését, hogy a tervezés során odafigyeljenek arra, hogy támogassák az emberek életmódját és megélhetését, valamint továbbvigyék a modell régóta fennálló hírnevét a megbízhatóság, valamint az közúton és terepen való tartósság terén. Nyugat-Európában az új Land Cruiser 2,8 literes turbódízellel kerül bemutatásra, amelyet az üzemanyag-hatékonyság és a teljesítmény erős egyensúlyára terveztek. 204 LE/150 kW maximális teljesítménnyel rendelkezik, és egy új, nyolcfokozatú Direct Shift automata sebességváltó kapcsolódik hozzá, így akár 3500 kilogrammos teher vontatására is alkalmas. 2025 elejétől elérhető lesz egy elektrifikált hajtáslánc, amely az erőteljes és hatékony dízelmotort 48 voltos lágy hibrid technológiával ötvözi. Formák: a hagyomány és a modernitás ötvözete A hagyományokat a modernséggel ötvözték, hogy egy időtlen megjelenést hozzanak létre, amely kifejezi a jármű halhatatlanságát, és a zord körülményekkel szembeni ellenállóságát. A stílus azt a funkcionális szépséget is megragadja, amely a legjobb munkaeszközökben található.

A marcona, strapabíró megjelenés az új Land Cruiser „vissza az gyökerekhez” koncepcióját fejezi ki, ugyanakkor rendkívül praktikus is a forma funkciót követ megközelítéssel. A terepképességeket a rövidebb túlnyúlások, a szögletes sarkok és a szűkebbre húzott alsó rész segítik, a karosszériaelemeket pedig úgy tervezték, hogy sérülés esetén könnyen cserélhetők legyenek. Profilból a külső kialakítás klasszikus Land Cruiser sziluettet mutat, erős vízszintes vonalakkal. Teljes hossza 4920 mm, szélessége 1980 mm és magassága 1870 mm – a tengelytáv 2850 mm. A belső tér öt- vagy hétüléses konfigurációban érhető el, a kialakítása pedig egy autentikus terepjáró erejét és funkcionalitását idézi. Erről olyan részletek is tanúskodnak, mint a vízszintesen rendezett műszerfal és a könnyű kezelhetőséget biztosító kapcsolók – amelyek még akkor is könnyebbséget jelentenek, ha nehéz terepen haladunk. A vezető körkilátása prioritást kapott, amelyet az alacsonyra húzott, vízszintes műszerfal és a mélyebb oldalablakok beépítését lehetővé tevő, alacsonyabb övvonal segít.

A vadonatúj Land Cruiser Európában egy speciális First Edition modellel mutatkozik be, amely kizárólag azon vásárlók számára lesz elérhető, akik már az értékesítés megkezdése előtti előfoglalási időszakban – amely idén októberben kezdődik – élnek a lehetőséggel, hogy előrendeljék az autót. Ez a limitált példányszámú változat – mintegy 3000 példányt gyártanak majd Európának – a Land Cruiser örökségét hangsúlyozza különleges stílusjegyekkel és racionális terepkiegészítőkkel. Az egyedi részletek közé tartoznak a klasszikus kerek fényszórók és a két különböző kéttónusú külső fényezés: Sand és Smoky Blue. A további részleteket az előfoglalási időszak közeledtével pontosítják.

Kapcsolódó cikkek