Aktuális 2023. október 26.

Motor? Quad? Robot? Mindez egyszerre! Íme, a SUZUKI MOQBA, ami könnyedén jár és akár a lépcsőn is felmászik

Okos elektromos kerékpár? Máris elavultnak tűnik, ha a Suzuki lépcsőmászásra is képes e-nemistudjuk igazán hogyhívjákjához képest. A MOQBA nem egy újabb koncepcióterv, amelyet egy bimbózó tehetségű digitális művész renderelt, aki egy funkcionális dizájnnal szeretné magára felhívni a nagy autógyártók figyelmét. Hanem egy új generációs eszköz azok számára, akiknek nehézséget okoz a közlekedés.

A MOQBA sem nem kétkerekű, sem nem négykerekű csoda, hanem négylábú, amelynek egymástól függetlenül mozgó lábai kerekekben végződnek. Így akár robotnak is hívhatjuk. 

 Az osztályba soroláson túl egyértelmű, hogy a Suzuki új közlekedési eszköze a városi robogózást kívánja újragondolni fokozott stabilitás és mozgékonyság mellett, városi terepjáró képességekkel kiegészítve. Motorkerékpárként használva az MOQBA utasa hagyományos nyeregre hasonlító ülésben foglalhat helyet, ami lépcsőmászáskor, vagy gyalogos konfigurációban a testet megtámasztó felületté alakul át. Az igényektől függően három gyalogló üzemmód is kialakítható a különböző kiegészítőkkel ellátott alapvázból. Ezek a szék, az álló helyzetű, és a hordágy funkció, ami jól mutatja, milyen környezetben képzeli el a MOQBA felhasználását a Suzuki. Ahol a normál terepjáró már elakad, ott ez a robot könnyedén elboldogul. Ez különösen jól jön olyan országokban például, ahol mindennaposak a földrengések, vagy az olyan környezeti katasztrófák, mint a hurrikánok, vagy a szökőár. 

A Suzuki hétköznapibb feladatok ellátására is alkalmasnak tartja a MOQBA-t. Segíthet például a mindennapi bevásárlásokban. Képzeljük csak el, ahogy a motorrobot cipeli idős nyugdíjas gazdája után a szatyrokat az ötödik, vagy még többedik emeletre. 

A Suzuki az október 28-án kezdődő Japan Mobility Show kiállításon mutatja be a MOQBA-t, és nagyon reméljük, hogy mihamarabb megvásárolható termék lesz, bár még kérdés, hogy az autószalonokban, vagy motorkerekedésekben kell majd keresni – vagy esetleg a rövidesen megnyíló a robotboltokban?

Kapcsolódó cikkek