Aktuális 2024. június 25.

Mindent szabad?

Április 1-je óta szabad kannabiszt fogyasztani Németországban – szóltak a hírek, de mit jelent ez pontosan? Vannak határértékek, büntetések, vagy tényleg szabadon lehet füvezni a volán mögött?

Röviden – nem. Sőt, máshol sem. A német jogalkotók betartható és betartatható szabályokat hoztak, az előírásokat túllépőkkel szemben meglehetősen szigorú szankciókkal. Nézzük először az alapokat. Felnőttek saját használatra legfeljebb három kannabisz növényt nevelhetnek. Lehetőség van nem kereskedelmi alapon, termesztési társulásokban vagy szövetkezetekben is a termesztésre, de szigorúan saját használatra. Legfeljebb 25 gramm kannabisz birtoklása a jövőben büntetésmentes lesz.

Általános reklám- és szponzorációs tilalom vonatkozik a fogyasztói kannabiszra és a termesztési társulásokra. Fogyasztani is tilos ezeknél, valamint az iskolák, gyermek- és ifjúsági létesítmények, játszóterek és nyilvánosan hozzáférhető sportlétesítmények bejáratától számított 200 méteres körzetben.

A nem kereskedelmi célú termesztő egyesületek csak tagjaik aktív részvételével termeszthetnek fogyasztási célú kannabiszt közösen, és csak hatósági engedéllyel oszthatják azt szét saját fogyasztásra a tagok között. Szigorú jogi keretfeltételeket kell betartani az ilyen társulásoknak. A termesztő egyesületeknek legfeljebb 500 tagja lehet, nekik nagykorúaknak kell lenniük, és lakóhelyük vagy szokásos tartózkodási helyük Németországban kell legyen.

És nem szerezhető be korlátlan mennyiség. Kizárólag a tagok részére lehet elérhető a megtermett anyag, a tagság és az életkor ellenőrzésére vonatkozó szigorú kötelezettséggel kombinálva – legfeljebb napi 25 gramm / havi 50 gramm. A 18 és 21 év közötti serdülők számára történő forgalmazás korlátozása havi 30 grammra, a megengedett THC-tartalom 10 százalékra történő korlátozásával. 

Korlátozott mértékben engedélyezett otthoni magántermesztés, azzal a kötelezettséggel, hogy a magántermesztett fogyasztói kannabiszhoz nem férhet hozzá gyermekek és fiatal, valamint harmadik személy. Mindezt a hatóság ellenőrizheti.

Legalizáció ide vagy oda, a kannabisz fogyasztása hasonló az alkoholfogyasztáshoz – rontja az autóvezető fizikai és szellemi képességeit, ezért ennek és az alkohol hatása alatt történő vezetésre is korlátozások vonatkoznak Németországban. 

Azért egy joint elfogyasztása után is beülhetünk a volán mögé? 

Talán, de inkább nem. A kannabisz fogyasztása utáni vezetés tilalmát a közúti közlekedésről szóló német törvény 24a. szakasza szabályozza, és a kannabiszt kifejezetten megemlíti a törvény melléklete. A kritikus határértékek azonban nem, de az egységes gyakorlat szerint ez 1,0 nanogramm tetrahidrokannabinol (THC) volt milliliterenként a vérben (ng/ml) . Ez most fog változni A 3,5 nanogramm (ng/ml) meghatározott határértékre, a benyújtott tervezet szerint. Más a helyzet a kezdő járművezetői engedéllyel és a 21 év alatti fiatal járművezetők esetében: Rájuk továbbra is a korábbi jogszabályokban alkalmazott határérték vonatkozik.

Rendben, de mi történik, ha valaki túllépi ezt? Az első, hogy büntetést kell fizetnie. Nem is keveset. Akinél 3,5 ng/ml THC-nál többet találnak a vérében, annak 500 eurót kell fizetnie, ráadásul egy hónapra eltiltják a vezetéstől és két büntetőpontot is kap. Ha alkohol is szerepet játszik, a bírság 1000 euróra emelkedik. Második alkalommal 1000 eurós bírság jár, ismét két büntetőpont, de a jogosítvány már három hónapig marad a rendőrségen. A harmadik alkalommal a bírság 1500 euróra nő, a pontok és a jogosítványtól való megfosztás olyan, mint a második szabálysértésnél. A kezdő jogosítvánnyal rendelkező sofőrök 250 eurót fizetnek, ha a 1,0 ng/ml-nél több THC-t találnak a vérükben. 

Magyarországon büntetendő cselekmény, de a kannabisz használatának engedélyezése egyre jobban terjed Európában. Ez nem jelenti azt, hogy minden mennyiségben termeszthető, árulható és bárhol korlátlanul fogyasztható. Ahol már dekriminalizálták, általában ott is feltétel a személyes és otthoni használat és a kis mennyiség. Ilyen hely például Ausztria, Belgium, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Olaszország, Spanyolország, Svájc. A német szabályokat láthattuk, és a nagyon liberálisnak gondolt holland előírások is bőven tartalmaznak megkötéseket. Létezik a kannabisz orvosi célú felhasználása is, főleg állandó, gyakran rendkívül erős fájdalmak csillapítására bevált gyógyszer, ahol más fájdalomcsillapítók hatástalanok, vagy súlyos mellékhatásokkal, függővé válással járhatnak. Ez legális Európában például Csehországban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Görögországban, Hollandiában, Horvátországban, Lengyelországban, Litvániában, Luxemburgban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Portugáliában, Svájcban.

Rendben, és ez hány jointot jelent? Az alkoholhoz hasonlóan nem lehet pontosan meghatározni, hogy ez a fogyasztás szempontjából milyen mennyiség. Aki alkalmanként fogyaszt, legfeljebb heti egyszer, és elszív egy jointot, amelyben egyharmad gramm kannabisz van, ami tíz százalékos THC-tartalmú, annak a legtöbb esetben a fogyasztás után nyolc órával még mindig több mint egy nanogramm THC van a vérében milliliterenként.

A német állampolgárokat nem csak a büntetés fenyegeti túlzott szerhasználat esetén, hanem egy további ellenőrzési lépcső is vár rájuk. Eddig a vezetői engedélyt kiadó hatóság közvetlenül rendelte el az orvosi-pszichológiai vizsgálatot, rövidített német nevén az MPU-t. Ezt akkor is megteszik, ha a kannabisz-fogyasztásnak semmi köze nem volt a közúti közlekedésben való részvételhez – elegendő, ha a rendőrség például egy büntetőeljárás keretében értesül az érintett személy füvezéséről. Most, hogy a német kormány legális keretek közé terelte a kereskedelmét és fogyasztását, a közúti közlekedésen kívül tett feljelentések száma valószínűleg csökkenni fog.

Az MPU mindenesetre komoly veszélyt jelent a jogosítványra nézve. A vizsgálatban érintettnek három hónapon keresztül kell bizonyítania, hogy nem folyamatos használó. Ez nem olyan egyszerű, mint az alkohol esetében, mivel a kannabiszban található pszichoaktív anyag, a THC csak nagyon lassan, hónapok alatt bomlik le a szervezetben – a bomlástermékek még hetekig kimutathatók a vérben és hónapokig a vizeletben. Az érintett személynek mégis bizonyítania kell, hogy már nincs ilyen a vérében – ellenkező esetben nem fog átmenni az orvosi vizsgálaton, amely az MPU első részét képezi, és csak ezután következik a PÁV vizsgához hasonló teljesítményvizsgálat és a pszichológiai felmérés.

A bizonyítás, vagyis a rendszeres laborvizsgálatok pénzbe kerülnek, ahogy maga az MPU is – egy kábítószer-fogyasztással kapcsolatban elvégzett vizsgálat körülbelül 750 euróba. A Szövetségi Autópálya-kutató Intézet (BASt) adatai szerint 2020-ban a kábítószer fogyasztás miatt MPU elvégzésére küldötteknek csak 55,7 százaléka ment át elsőre a teszten. 39,1 százalékuk megbukott, 5,3 százalékuknak pedig további képzésen kellett részt vennie. Mivel az MPU-t letevőknek kevesebb mint 56 százaléka vizsgázik utána sikeresen, körülbelül 44 százalék a valószínűsége annak, hogy a jogosítványukat egy időre elveszítik, és csaknem 40 százalékuknak ez az idő nagyon hosszú. És persze vannak olyanok is, akik a bukás miatt aztán végleg alkalmatlannak minősülnek arra, hogy autót vezessenek.

Vagyis hiába emelkedik meg 1,0-ról 3,5 ng/ml-re a még elfogadott THC érték a vérben, a nehéz kiszámíthatóság, és a súlyos büntetések miatt nem érdemes befüvezve a volán mögé ülni.

Érdemes a fenti adatokat összevetni az alkoholfogyasztás szabályozásával és annak esetleges büntetésével. A THC-vel összehasonlítva az alkohol gyorsan lebomlik a szervezetben, 0,1-0,2 ezrelék/óra sebességgel. Emellett legfeljebb 0,49-es véralkoholszint megengedett Németországban – kivéve, ha a járművezető vezetői képességei csökkentek. 0,5 ezrelék felett a törvény nem ismer kegyelmet, csakúgy, mint a határérték feletti THC értéknél. A büntetések azonosak. Az MPU-t azonban általában csak a második szabálysértés esetén rendelik el, és az MPU keretében végzett orvosi vizsgálatokon való megfelelés sokkal valószínűbb, mivel az alkohol gyorsan lebomlik a szervezetben. Az alkoholos MPU-ra jelentkezőknek azonban 2020-ban csak 50,8 százaléka ment át az MPU-n, 41,9 százalékuk megbukott, és 7,3 százalékuknak további képzésen kellett részt vennie. 

Ha az alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőr a közúti közlekedést is veszélyezteti, már 0,3 ezrelék véralkohol szinttől súlyos büntetés jár: három büntetőpont, a vezetői engedély bevonása és pénzbüntetés vagy akár szabadságvesztés is világossá teszi, hogy a jogalkotó mennyire komolyan veszi az ilyen szabálysértést. A pénzbírság vagy szabadságvesztés lényegesen magasabb, ha abszolút alkalmatlannak bizonyul a vezetésre 1,1 ezrelék, és az első szabálysértés esetén is MPU-t kell elrendelni.

Na és mi a helyzet Hollandiában, ahol szintén szabadabb a hozzáférés a kannabiszhoz? Nos, talán meglepő, de ott a szabályozás még alacsonyabb határértéket ír elő. Az 1994-es Közúti közlekedésről szóló törvény 2016-os kiegészítésében találjuk meg azt, hogy kannabiszból származó 3,0 mikrogramm tetrahidrokannabinol engedélyezett literenként, de csak akkor, ha emellett nincs alkohol, vagy más kábítószer jelen, mert akkor már csak1,0 mikrogramm a megengedett.

1969. május 29.: Mick Jagger, a Rolling Stones énekese a barátnőjét, Marianne Faithfull énekesnőt egy rendőrőrsről Mercedesével viszi vissza közös lakásukba. A rendőrség épp akkor engedte szabadon óvadék ellenében a párt, akiket kannabisz birtoklásáért tartóztattak le

Kapcsolódó cikkek