Jeep Avenger: Milyen élőben az Év Autója?

Nincs V motor, nincs összkerék, és nincs 4,1 méter hosszú. Képes lesz-e új korszakot nyitni a Jeep európai történetében a kicsi, elektromos hajtású Avenger, a 2023-as Év Autója?

Olaszországban tervezték, és Lengyelországban gyártják francia eredetű alapokra – a 2023-as Év Autójának választott bébi-Jeep ízig-vérig európai kocsi. Merthogy az amerikai márka nagy potenciált lát az öreg kontinens piacaiban. Ennek kiaknázására fejlesztették ki a megfelelő típust: kicsi és fordulékony a városi használathoz, egyértelműen beazonosítható mint Jeep, és a korszellemnek megfelelően elektromos hajtású. Egyben a márka új belépőmodellje is a mindössze 4,08 méteres Avenger (16 centivel rövidebb a Renegade-nál), és a Jeep elektromos offenzívájának első tagja, 2026-ig ugyanis négy elektromos hajtású modell bevezetését tervezik, és 2030 után Európában már kizárólag ilyen autókat fognak árusítani Christian Meunier, a márka elnöke szerint. Antonella Bruno, az európai főnök ezt kiegészíti azzal, hogy 2024-re az Avenger lesz a legnagyobb számban értékesített modelljük.

Névjegy:

KATEGÓRIA:
City-SUV elektromos hajtással

ÁRA:
1st Edition 39 900 euró*
(kb. 16 millió Ft)
* Németországi ár állami támogatás nélkül

ÉRTÉKESÍTÉS KEZDETE:
Hamarosan rendelhető

VETÉLYTÁRSAK:
Opel Mokka Electric,
Peugeot e-2008

Vonzó megjelenés

Az optimista jóslathoz illik a harmonikus dizájn a márkára jellemző orral, rövid túlnyúlásokkal, a mokány sárvédőkkel és terepjárós részletmegoldásokkal. Szögletes fényszóróival és laposabb felépítményével az Avenger (bosszúálló) inkább a Compass és a Cherokee, mint a Wrangler és a Renegade vonalát viszi tovább. De feliratok nélkül is egyértelmű, hogy egy Jeep áll előttünk. Köntöse alatt a márkánál újszerű megoldások rejlenek, Stellantis- technikával, műszaki alapjait az eCMP2 platform adja, amelyet a Peugeot, Citroën és Opel is használ. A főbb adatok: elektromotor 115 kW (156 LE), 260 Nm, litiumion-akkumulátor 54 kWh (bruttó), AC-töltő 11 kW, kb. 400 km WLTP-hatótávolság, fronthajtás. A Renegade és a Compass alapváltozataihoz hasonlóan az Avenger esetében is megelégszik a Jeep egy hajtott tengellyel, összkerékhajtás helyett kipörgésgátlót kínál hatféle választható programmal, illetve lejtmeneti asszisztenst – ennyi terepjárós képességnek azért lennie kell.

Rövid túlnyúlások, 200 mm-es hasmagasság segít rossz utakon is boldogulni. Az összkerékhajtást a hatféle üzemmóddal dolgozó kipörgésgátló hivatott pótolni.
Nem a térkihasználás csodája, de a mindennapokra elegendő a térkínálat. A „1st Edition” díszítései. A 17 akkumodul a pincében lapul.

Az utastérben az Avenger nagy műszer- és központi kijelzővel fogad, színes díszítőcsík keretezi a műszerfal középső részét, ami legalább vizuálisan lágyítja a kemény műanyag felületeket. A kezelési koncepció részei a hajtást és néhány funkciót vezérlő, két sorba rendezett gombok, az érintőképernyő és a menü rendszer sokat javult a korábbi FCA-modellekéhez képest. A kategóriában megfelelő a hely kínálat, örvendetesen sok fejtérrel és csekély akkuhelyigénnyel, leghátra 355 liternyi csomag fér be.

A 400 voltos rendszerével az Avenger fürgén lendül neki, legnagyobb sebessége 150 km/óra. Az első próbaúton kanyargós országutakon mozgása örvendetesen kezes és agilis volt, nem hajlott a dülöngélésre, és ehhez nem volt szüksége túlságosan feszes futóműhangolásra sem. Ha túl nagy lenne a tempó a kanyarhoz, az ESP hamar, de lágyan és tisztán korrigál. Eléggé precízen működik a kormányzás, amit érezhetően a kis erőszükségletre hangoltak, a 10,5 méteres fordulókör is megfelelő az Avenger városi vadászterületére. Elsőként a gazdagon felszerelt „1st Edition” bevezető széria lesz rendelhető, hazai ára lapzártánk idején még nem ismert, Németországban szűk 40 000 euró (kb. 16 millió Ft) szerepel az árcédulán, a csak bizonyos piacokra szánt 1,2-es, benzines változat ára Olaszországban 23 000 euró (kb. 9,2 millió Ft).

Értékelés

Az Avenger lefelé bővíti a Jeep európai kínálatát, meggyőző tulajdonságai mellett nem sokan fogják hiányolni az összkerékhajtást. Az Év Autója zsűrijét meggyőzte, most a vásárlók vannak soron.

Szöveg: Stefan Cerchez/Kiss Ferenc
Fotók: Jeep

Kapcsolódó cikkek