Aktuális Újdonságok 2023. március 27.

Megújítja típusneveit az Audi

Az új jelzésekkel a belső égésű motoros és az elektromos típusokat különítik el.

Más márkákkal összevetve az Audi viszonylag gyakran változtat a típusjelzésein. Az ugyan már kicsit régebben történt, hogy a számokat (pl. 80, 100, stb.) betű és szám párosokra cserélték (pl. A3, A4, stb.), de az már a közelmúlt eseménye, hogy új betűk jelentek meg a jelzésekben (Q, R). Csakúgy, mint az a változtatás, hogy a motor lökettérfogatára utaló számot a teljesítményszintre utalóra cserélték. Utóbbi módosítás magyarázata a turbófeltöltéses motorok általános elterjedése, amelyeknél ugyanakkora lökettérfogatból sokkal szélesebb határok közé eső teljesítmény csikarható ki. Ezért végül logikusnak mondható a döntés, hogy akkor inkább a teljesítményt jelöljék valahogy.

A 45 -ös szám 250 LE körüli teljesítményre utal az Audinál

A thedrive.com oldal által megszellőztetett újabb módosítást szintén a technika változása hozza magával. Az Audi egyre több elektromos típust hoz forgalomba, ezért úgy gondolják, hogy praktikus lenne az elektromos autóikat egyértelműbben elhatárolni a hagyományos hajtásláncú, azaz dízel- és benzinmotoros típusoktól. Az elképzelés szerint a különbséget nem újabb betűkkel, hanem inkább azzal jelölnék, hogy az elektromos típusok páros, a belső égésű motorosak pedig páratlan típusszámot kapnának – míg a betű továbbra is a jármű-, illetve karosszéria fajtájára utalna. Vagyis az A betű továbbra is a hagyományosabb karosszériaformákat, a Q pedig a SUV-kat jelölné.

Az A3 várhatóan megszűnik, elektromos utóda A4 jelzéssel érkezhet

A változtatás részben már meg is valósult, vagyis ha bevezetik, az lényegében egy már megkezdett folyamat folytatása lenne. Ilyen jelzés például a Q4 e-tron, amiből csak elektromos létezik. Ám hamarosan követheti őt a Q8, amiből előbb-utóbb leveszik a palettáról a belső égésű kiviteleket. Szintén illik a képbe a márka hamarosan érkező új típusa, a Q6, amely szintén kizárólag elektromos hajtással lát napvilágot. Vagy épp a jelenlegi A3 utóda, amely előre láthatóan A4 jelzéssel érkezik majd, mivel már az is tisztán elektromos típusként gördül ki az utcára.

Az A6 jelzése nem változik, csak éppen már elektromos autó lesz, ahogy a tanulmány ígéri

Az A6-nál valószínűleg azért nem lesz gond, mert legközelebb az is elektromos autóként születik újjá, és a 2025-ben esedékes generációváltás egybeesik az új elnevezések bevezetésével. Az új hajtásmódot az Audi egy tanulmány formájában (A6 e-tron) már meg is előlegezte. Ez a forgatókönyv amúgy annál is hihetőbb, hiszen az Audi bejelentése szerint a márka 2030 után már csak elektromos típusokat kíván forgalomba hozni.

Az A5 megszűnik, jelzését a következő A4 kaphatja meg

Azoknak a páros számú típusoknak az átnevezése lehet majd számunkra furcsa 2025 után, amelyeket belső égésű motor hajt még akkor is. Ilyen lehet például az A4-es, amit – ha meg nem szüntetik – A5-ösre keresztelhetnek át. Ezt viszont annál is inkább megtehetik, mert az A5-ös szinte biztosan megszűnik, mire az új elnevezések életbe lépnek. Az A8 átszámozására egyelőre nincs tippünk. Ha fennmarad a típus, akkor talán A9 lesz a jele?

Kapcsolódó cikkek