Autósport 2024. február 14.

Magyar gokartost támogatott a világbajnok Forma–1-es versenyző

Váratlan, ám annál különlegesebb támogatója akadt a 16 éves magyar gokartversenyzőnek, Krózser Menyhértnek. A McLaren kétszeres Forma–1-es világbajnoka, Mika Häkkinen szponzorálta őt.

Cremonában rendezték az év első jelentős nemzetközi gokartbajnokságának, a WSK Super Master Seriesnek a második futamát. Már az edzések alatt leszakadt az eső, ilyenkor pedig a versenyzők a sötétített bukósisakrostélyt világosra cserélik. 

Két futam között Krózser Menyhért is ellátogatott a pályán lévő sisak üzletbe, ahol a kétszeres Forma–1-es világbajnokba, Mika Häkkinenbe botlott. 

„A lánya, Ella Häkkinen is indult a hétvégén és azért jött be az üzletbe, hogy kicseréltesse a lánya sisakján a rostélyt – meséli Krózser Menyhért. – Szóba elegyedtünk, beszéltünk a pályáról, az esőről, majd megkérdezte honnan jöttem? Mondtam, hogy Magyarországról. Azonnal felcsillant a szeme és elkezdte sorolni a magyar szavakat, amiket ismer, először is hogy ‘köszönöm’. 

Kérdezte, hol versenyeztem eddig és mik a terveim. Mondtam, hogy ezen a pályán még nem mentem, úgyhogy itt tapasztaltot szeretnék szerezni, de a következő verseny helyszínén, Franciacortában már álltam dobogón, ott szeretném odatenni magam. Mondta, hogy ez kiváló taktika, és ha megengedem, akkor kifizeti a sisakrostélyomat, ezzel szeretne szponzorálni. 

Nagyon jó fej volt, és mondanom sem kell, az egész hétvégémet feldobta“ – mosolygott Menya. 

Krózser Menyhért egyébként nem ismeretlen a nemzetközi gokart világban, hiszen öt évesen kezdett gokartozni, tíz éve pedig a legkomolyabb bajnokságokban indul. Jelenleg a gokart utolsó lépcsőjénél, a KZ2-es kategóriánál tart. (Ebben nyerte Max Verstappen egyetlen gokart világbajnoki címét.)

„A gokartozásban ez a csúcs. 125 köbcentis, 52 lóerős motorral versenyzünk, amivel az egyesben akár 160 km/h-s sebességet is el lehet érni. A legdurvább azonban nem is a technika, hanem az ellenfelek. Az alacsonyabb kategóriákban általában a korosztályod ellen versenyzel, itt nem ritkák az olyanok, akik nyolc év tapasztalattal rendelkeznek. Éppen ezért nagyon erős a mezőny, de ilyen erős ellenfelek között lehet a legtöbbet fejlődni.“

És hogy Menya szeretne-e Mika Häkkinenhez hasonlóan a Forma–1-ben versenyezni? 

„Hát persze – nevet. – A hétvégén háromszázan indultunk a WSK-futamon, mind a háromszázan a Forma–1-be akarunk kerülni. Én azonban mindig a következő feladatra koncentrálok. Ha KZ2-ben mindent megtanultam, akkor jöhet a Forma–4, utána pedig meglátjuk.“ 

Kapcsolódó cikkek