Aktuális 2023. október 02.

Lienz: a napfény városa

Kelet-Tirol székhelye, az 1242-ben alapított Lienz igazi gyöngyszem. Pezsgő élet, mediterrán hangulat, romantikus kávézók és éttermek teszik színessé. Kellemes éghajlata pedig egyértelműen meg-határozza ennek az elbűvölő kisvárosnak az életvitelét.

A napfény városa? Az osztrák hegyekben? Igen, nem tévedés, Lienzben a napfényes napok száma évente meghaladja a háromszázat, órában számolva a kétezret. Ezek után nem csoda, hogy a 673 méter magasan fekvő, északról a HoheTauern Nemzeti Park, dél felől pedig a 2770 méter magas Lienzi Dolomitok impozáns csúcsai ölelte kisvárosban és környékén télen-nyáron pezseg az élet. A közelben két sípálya található, az egyik a Hochstein oldalában lévő komolyabb lejtőkkel, míg a vele szemben elhelyezkedő Zettersfeld inkább a hobbisíelők körében népszerű. Mindkettőről csodálhatjuk a völgyben nyugvó várost vagy a távolban magasodó hegycsúcsokat. Hóolvadás után a Hochstein felvonó felső állomásán 27 lyukú minigolfpályán üthetjük a labdát, és ha végeztünk, lecsúszhatunk a 2700 méter hosszú bobpályán, ami télen is igénybe vehető, az időjárás függvényében.

A mozgás és a sport kedvelőiként nyáron a hegyekben túrázásra, hegyi- kerékpározásra van lehetőség. Több mint 600 km kerékpárút kanyarog a Lienzi Dolomitokon és a HoheTauern Nemzeti Parkon keresztül. Azok, akik a könnyedebb kerékpártúrákat kedvelik, választhatják az Isel és a Dráva folyók mentén a völgyi síkságot. Az Isel gleccserfolyón raftingra is nyílik lehetőség. Maga a folyó elég gyorsan változtatja arcát. Általában szemet gyönyörködtető türkiz színben csobog nyugodtabban a medrében, míg esőzés után megáradva, szürkés-barnás színre váltva robog a völgy felé.

Fotó: TVB Osttriol

Remek kirándulási célpont Lienz város jelképe, Schloss Bruck ősi vára, amely a görci grófok rezidenciája színhelyéül épült 1252 és 1277 között. Az öregtoronyból csodálatos panoráma nyílik a városra. A várkastély mai formáját a XVI. században nyerte el. Legszebb része talán a román és gótikus stílusú freskókkal díszített várkápolna. A városi múzeumnak is otthont adó épületben Albin Egger-Lienz festőművész átfogó kiállítása is látható. Aguntum romjai és a hozzá tartozó múzeum kiállítása a római kultúra világába enged bepillantást. A rómaiak voltak az elsők, akik a lienzi völgyben letelepedtek és alapították meg Aguntumot, Tirol egyetlen római kori városát. Ha nyáron, július végén járunk itt, részesei lehetünk az évente megrendezett Olala Nemzetközi Utcaszínház és Cirkuszfesztiválnak is.

Csak természetesen!

Az illatok szerelmesei mindenképp keressék fel a körülbelül 10 kilo-méterre, Asslingben található Vitalpinum élményparkot. Az Unterweger fivérek által megálmodott és megépített parkban minden a természeti értékekről és azok érzékszerveinkre gyakorolt hatásáról szól. A turistacsalogató fenyőolaj-lepárlóban – vagy hívhatjuk az alpesi gyógynövények kertjének is – csodálatos, természetközeli aktivizáló, frissítő vagy relaxáló élményekkel gazdagodhat az ember. Mezítlábas sétát tehetünk szárított növényeken (gesztenye, fenyő, borókabogyó és levendulvirágok) vagy a jéghideg patakban. Utána árnikaszökőkút vár ránk, ahol egy kézzel tekerhető, mókás cipőlifttel szerezhetjük vissza lábbelinket. A gyengéd, gyógynövényes, párakapuhoz hasonló zuhany után relaxációs ponton élvezhetjük a felénk magasodó hegycsúcsokat, elmerülve a gazdag illatárban. A lepárlóüzem élethű másolata és környezete bepillantást nyújt a cég 136 éves történetébe. Frissíthetjük tudásunkat a méhek lenyűgöző munkájáról, végezetül pedig megtisztíthatjuk légutunkat a kakukkfüves kunyhóban.

Fotó: Grandhotel Lienz

Autós kirándulásokra is remek lehetőséget nyújt a környék. Gyönyörű a fenyvesekkel, tisztásokon álló alpesi házakkal tarkított, hegyvidéki táj, amelyben az utak nem is tehetnek mást, csak kanyarognak, hasonlóan a folyókhoz. Alig félórányira található Ausztria egyik legszebb útvonala, a Grossglockner panorámaút, amiről azonban tudni érdemes, hogy fizetős, és nyáron is kötelező a hólánc. Aki egyszer végighajtott rajta, a látványt soha nem felejti el.

Lienzben és környékén annyi a program, hogy mindenképpen érdemes több napra érkezni, amihez méltó helyszín Kelet-Tirol első és egyetlen ötcsillagos, luxus- és wellness-szállodája, a Grandhotel Lienz. Tulajdonosai, a Westreicher és Simonitsch családok tapasztaltak a vendéglátásban, ami első benyomásra érezhető. A kiszolgálás lenyűgöző, de ugyanakkor rendhagyó is egyben! Meglepő lehet, hogy maga az igazgató szervírozza a vacsorát vagy igazítja helyére a székeket, tesz rendet a medence környékén. Szívvel-lélekkel veti bele magát a mindennapokba, érezhető rajta, hogy élete a szálloda és annak kifogástalan működtetése. Rendkívül szimpatikus hozzáállás…

Hotel, nagyon másképp

Lienz történelmi belvárosától néhány perc sétára, az Isel közvetlen partján található szálloda nem csupán luxussal kényezteti vendégeit, hanem személyre szabott igények kiszolgálásával is. Az elegáns szálloda tervezésénél és építésénél egy fontos szempontot tartottak szem előtt: az érkező vendégek pár perc alatt ismerjék ki magukat a hotelben, milyen részleg merre található. Ez nagyon ügyesen sikerült, pillanatok alatt rá lehet jönni, merre vannak az éttermek, a bár és a wellnessrészleg. Az egész szállodát jellemző elegáns berendezés, a 72 nagy méretű luxusszoba és 4 exkluzív lakosztály, a többszintes, lépcsős kialakítású, részlegeket összekötő terasz mind-mind része a kényeztető luxusnak.

Különleges részletek hangulatával csábít az öt, összesen 640 négyzetméteren elhelyezkedő étterem. A hotel főszakácsa régi, hagyományos receptekből készíti az asztalokra kerülő fenséges ételeket. Meglátásom szerint nem csak a szállodára, az egész városra jellemző a hagyományőrzés, a regionális termelők és termékek támogatása, előtérbe helyezése.

Fotó: Grandhotel Lienz

A „5 Sterne Gourmetpension” reggelenként a mindent is kínáló svédasztalos reggelit, esténként pedig háromfogásos menüt foglalja magában. Mindezt oly módon, hogy az ember azt is megkóstolja, ami nem feltétlenül a kedvence. És a csalódásnak esélye sincs. A konyhát nem véletlenül értékelte az Á la carte Guide étteremkalauz három csillaggal a Falstaff Guide pedig két villával. A boros-pincében minden fogáshoz megtaláljuk a megfelelő bort, összesen 170 különböző fajtából. Itt is a helyi termékek élveznek elsőbbséget, a borok hetven százaléka Ausztria termelővidékeiről származik, s csak a maradék a világ más tájairól. Természetesen nem hiányzott a kínálatból a Tokaji sem.

A középpontban elhelyezkedő bár impozáns kandallóval és ízléses berendezéssel marasztal egy pohár pezsgő vagy bor elfogyasztására. Innen érjük el a teraszt, ami közvetlenül az Isel folyóra néz. Változatos, de egymáshoz illeszkedő stílusú székek, asztalok, hangulatos lounge-helyiségek és csodás kilátás segítik a harmonikus és nyugodt feltöltődést.

Fotó: Grandhotel Lienz

Ha ennél is többre vágynánk, a több mint 1400 négyzetméteres luxusspa- és wellnessrészlegben is kikapcsolódhatunk. Belső és külső medence, hét kezelőhelyiség masszázsokhoz, finn és bioszauna, szerájfürdő, többféle gőzfürdő és egy romantikus kert áll a vendégek rendelkezésére. Lehet részünk pakolásos fürdőkben, ajurvédikus kezelésekben, aromaolajos, forró lávaköves és kelet-tiroli hegyi mézmasszázs nyújtotta lazító kezeléseken át egészen az orvosi masszázsokig. Érdekesség, hogy a spa- és wellnessrészleg területén egy privát rendelőt is kialakítottak, ahol alap és intenzív egészségügyi, fitnesz- és érrendszeri állapotfelmérést is igénybe vehetünk.

Zárszóul egy érdekesség. 2015 januárjában Lienz környékén forgatták a Spectre című James Bond-film egy összesen háromperces jelenetét. A film-gyártó cég ehhez húszmillió eurós költséggel hat hétre választotta szálláshelyéül a szállodát. A 007-es ügynököt alakító Daniel Craig kerek három napot töltött a második emeleti Royal-Suite lakosztályban, amit még étkezés céljából sem hagyott el, inkább felkérte a fogásokat. Talán máig sem tudja, mi mindent hagyott ki…

Kapcsolódó cikkek