Autósport 2023. szeptember 14.

Korda Racing: Vincze Feriék újra a csúcson

A hétvégén megszerezte idei második – és négy esztendeje nagyon várt – bajnoki címét a Korda Racing, miután Győrben második lett a Vincze Ferenc, Percze Nándor kettős, így egy futammal a vége előtt megnyerték a 2023-as HUMDA Magyar Rallye Bajnokságot. Az immár kétszeres magyar bajnok Vincze Ferenc október elején rajthoz áll a Rally Hungaryn, ahol megmérettetik magukat az Európa-bajnoki mezőnyben.

Nagyon elszántan érkeztek meg Győrbe a Korda Racing versenyzői, ugyanis számukra nagy volt a tét: amennyiben a Vincze Ferenc – Percze Nándor duó 2 ponttal többet szerez a nagy rivális Turán Frigyeséknél, akkor egy futammal a vége előtt, 2019 után ismét megnyerhetik a Magyar Rallye Bajnokságot.

Mindenesetre a 2019-es abszolút magyar bajnok és navigátora nagyon készült a győri megmérettetésre, ugyanis Vincze Ferenc minden vágya volt, hogy a tavalyi második helyezések után – összetettben és a hétből hat versenyen lett második – ismét ő legyen a legjobb a magyar bajnokságban. Vinczének idén sokkal jobban ment, bajnoki futamokat nyert Skoda Fabia R5-össel. Ám most nem elsősorban a versenyt, hanem az abszolút bajnoki címet akarta megnyerni. Végig nagyon taktikusan versenyeztek, egy pillanatra sem forgott veszélyben a második helyük, mivel Turánék az 5. helyen zártak, jöhetett a nagy ünneplés, hiszen abszolút magyar bajnok lett a Vincze-Percze páros.

Nem volt nagyon stresszes, inkább jó hangulat uralkodott a csapaton belül, főleg a verseny elején, de azért természetesen éreztük a hétvége súlyát, és hogy nagy a tét. Az új pályák és a nagy átlagsebesség is növelte az ismeretlen-faktort, de összességében egy jó verseny volt, kellett a vérfrissítés a bajnokságba, és szerintem a városi gyorsasági is jó ötlet, sok néző volt kint. Nem tagadom, gondolkodnom kellett néha a szakaszok közben, mert a nagyobb cél elérése érdekében kompromisszumokat kellett kötni: nem tehettük meg, hogy kockáztatunk, hibázunk, esetleg defektet kapunk. Emiatt nagyon sok kérdéses tempós részen elvettem a gázt, sőt a legtöbb helyen a töveket is kerülgettük a defektveszély miatt. Most erre volt szükség, de szerencsére kifizetődött. Hasonló volt az idei szezon dinamikája a 2019-eshez, ott is akkor mentünk gyorsan, amikor arra volt szükség, és akkor menedzseltük az előnyünket biztos határokon belül, amikor azt kívánta meg a helyzet. Idén talán a Salgó Rali első körét húztuk meg úgy igazán, ott még nem tudtuk, hogy ez a csomag mire lesz elég ebben a mezőnyben aszfalton, de mindhárom szakaszt megnyertük, megnyugtató előnyt autóztunk ki ennyi idő alatt, és onnantól tudtuk, hogy mire vagyunk, mire lehetünk képesek. Hogy a 2019-es cím nagyobbat szólt-e? Én azt gondolom, hogy az első bajnoki cím mindig nagyobb szó, onnantól tudtam, hogy ez elérhető, és azt is, hogy minek kell hozzá összeállni. Ez nem azt jelenti, hogy ez a mostani nem fontos, mert de, nagyon fontos, és nagyon boldogok vagyunk miatta. Úgy gondolom, hogy két bajnoki cím már nem lehet a véletlen műve – egyet még akár rá is lehet fogni a dolgok szerencsés alakulására, hogy csak egyszer tudtunk jól teljesíteni valamiért, de ezzel a második címmel szerintem bebizonyítottuk, hogy nem így van” – jelentette ki Vincze Ferenc.

Kapcsolódó cikkek