Aktuális 2023. október 29.

Jön az elektromos Suzuki Vitara

A Suzuki EVX Concept erősen továbbfejlesztett változatát mutatták be a tokiói Japan Mobility Show-n.  Az elektromos tanulmányból 2025-ben lesz a világ minden részén elérhető szériaautó.

Mint szinte minden más autógyártónak, a Suzukinak is van globális elektromos stratégiája. Ennek alapköve a Suzuki EVX Conceptet. A 4,30 méter hosszú, 1,80 méter széles és 1,60 méter magas négyajtós SUV a Suzuki jelenlegi modelljei, a Vitara és az SX4 S-Cross között helyezkedik el. Az EVX a tipikus SUV-stílusnak megfelelően erőteljes megjelenésű, letisztult élekkel és vonalakkal, magas első motorháztetővel, és aláfutásgátló elemekkel.

A korábban megismerthez képesest a japánban bemutatott változat új világítással és módosított külső visszapillantó tükrökkel rendelkezik. A Suzuki logó elöl most magasabbra került. Ezeken az apróságokon kívül azonban a kiállított példány először belső teret is kapott. Az elöl ülőket magas középkonzol választja el egymástól, melyen a hajtásvezérlés forgatógombja található. A vezető egy kétküllős kormánykereket markol, amely felül és alul rendkívül lapos. Előtte a műszerfal közepén messze elnyúlik egy hatalmas kijelző. Itt a műszerfal és az infotainment összes információja és kezelőszerve egyetlen üveglap alatt egyesül.  Az első üléseket úgy alakították ki, hogy szinte lebegni látszanak. Ugyanez igaz a hátsó ülőlapra is, amely három személyes. Az utasok fölött kétrészes, üvegből készült panorámatető feszül. Természetesen minden fényforrás LED-es.

A Suzuki 4×4-es meghajtást ígér, anélkül, hogy elárulna valamit ennek megvalósítási módjáról. Az akkumulátor kapacitásáról a japánok pontosabbak. A 60 kWh-nak 500 kilométeres hatótávra kell elegendőnek lennie. Az erőátvitelben a japánok egy kétsebességes váltóra támaszkodnak, amelyet a kanadai partnerrel, az Inmotive-val közösen fejlesztenek. A Suzuki a kétfokozatú sebességváltótól 15 százalékos energiafogyasztás-csökkenést és akár 15 százalékos gyorsulásbéli javulást vár.

Az EVX szériaváltozatát a márka első elektromos autójaként 2025-ben dobják piacra, valószínűleg már Vitara név alatt.

Kapcsolódó cikkek