Aktuális 2023. november 04.

Izomautó motort a szupermarketből?

A crate, vagyis ládás motorok, vagyis azok, amik készre szerelve, kipróbálva, de minimális kiegészítő alkatrésszel érkeznek, általában egy hatalmas faládában, amiről a nevüket is kapták, trendinek számítanak az USA-ban – és könnyen beszerezhetőek. Még a Walmart áruházlánc is nagy választékot kínál, ráadásul ingyenes visszaküldési lehetőséggel.

Az amerikai Walmart szupermarketlánc kínálata óriási – komoly motorok is vannak benne. A jelek szerint még az olyan szolgáltatókkal is felveszi a versenyt, mint az Amazon, pedig nem csak az interneten kínálja az árui nagy részét, hanem igazi fizikai boltokban. Mondjuk a crate-motorok pont nem ilyenek, azok csak online rendelhetők, de aki szeretné, az néhány doboz tejjel és tojással együtt átveheti a V8-ast egy Walmart üzletben.

A motorok beszállítója persze nem maga a Walmart – az Amazonhoz hasonlóan sok kis kereskedő az áruházlánc weboldalán helyezi el ajánlatát. A kínált ládás motorok választéka lenyűgöző.  Sok autóépítő szíve valószínűleg megdobban a széles választék láttán.  A Chevy Small Block Crate Engine szinte minden változata megtalálható a kínálatban, akárcsak az Edelbrock kompresszorok és az 500 dollár, vagyis olyan 180 000 forint  értékű, állítólag univerzálisan használható turbókészletek. Természetesen vannak klasszikus pótalkatrészek is, mint például kerékcsapágyak, olaj- és légszűrők, gyújtógyertyák és akkumulátorok.

A 9,8 literes motor a legdrágább

Az egyik legdrágább ajánlat a Blue-Print Engines Builder Series 598CI Crate Engine csomag, amelyhez kedves módon már 4L80E automata váltó is jár, de akinek van már egy ilyen teljesítményt kibíró váltója, az csak motor külön is megveheti. A nagy lökettérfogatú egység szíjtárcsái fémből készültek és polírozottak, aminek köszönhetően a Walmart hirdetése szerint Deluxe Dressed vagyis jól öltözött. Az eladó 25 495 dollárt vagyis nagyjából tízmillió forintot kér a 9,8 literes V8-as és a robusztus négyfokozatú automata váltó kombinációjáért – a szállítás már benne van az árban. A házhozszállítás kicsit bonyolultabb, mint egy klasszikus online rendelés kézbesítése, ahol a futárszükség esetén a negyedik emeletre cipeli fel a csomagot – a motort a névadó faládában szállítják a vásárlóhoz. A nehéz erőforrást egy daru pakolja ki a ház, a garázs vagy a kert ajtaja előtt, minden másról a vevőnek kell gondoskodnia. Na de miért jó így rendelni? A megelégedettségi garancia miatt! Amennyiben vevőnek nem tetszik a motor, ingyenesen visszaküldheti.

V8-as motor modern, 10 sebességes automata váltóval

Ha öt liter lökettérfogat elég Önnek, és modern, tízfokozatú automata váltót is szeretne, akkor nézze meg az 5,0 literes Coyote Crate Engine-t, amelyhez éppen egy ilyen váltó kapcsolódik. A motor-váltó kombináció az online katalógusban   25 352 dollárért, nagyjából kilencmillió forintos áron szerepel. És 240 kilogrammos tömeggel. Az amerikai izomautó-rajongók számára a 427-es szám varázslatosan hangzik – 427 köbinch hét literes lökettérfogatot jelent. A Walmart kínálatában is ilyen motorok szerepelnek. A Blue-Print Engines 427CI ProSeries Stroker Stroker Crate Engine például 24 999 dollárba, kicsit kevesebb, mint kilencmillióba  kerül.

Rengeteg lökettérfogat a 6000 dolláros kategóriában

És a Walmartnak nem csak a 20 000 dolláros liga csúcsmotorjai vannak a programjában. Az árskála alsó végén található a 350CI Cruiser Crate Engine,  egy 5,7 literes, alumínium hengerfejekkel ellátott V8-as motor, amely 346 lóerőt teljesít. Ez már 6 369 dollárért, vagyis nagyjából 2 300 000 forintért kapható, ami csábító ajánlat. Vajon a daruskocsis futár kihozza magyar címre is?

Kapcsolódó cikkek