Aktuális 2023. szeptember 22.

Így villanyozódik fel a Lexus

Takashi Watanabe, a Lexus elnöke néhány nappal ezelőtt bepillantást engedett a vállalat új modellkínálatába, emellett bemutatta a Lexus járműgyártásának jövőbeli irányát.

A 2023-ban érkező, változatos a luxus új értékeit kínáló modellkínálat fontos eleme a vadonaúj LM, amely új, merész alternatívát kínál opció a sofőrös járművek világában. Hasonlóan izgalmas újdonság a kompakt crossover LBX, amely  felülmúlja a hagyományos mérethierarchiát, és olyan autót kínál az igényes ízlésű vásárlók számára, amely könnyed vezethetőséget biztosít. A  nagyméretű, Európában egyelőre nem forgalmazott „GX” a valódi terepképességet a kifinomult közúti luxussal ötvözi, a „TX” pedig kizárólag az észak-amerikai vásárlókat szolgálja ki tágas, háromsoros utasterével, amely kényelmes utazást biztosít.  

Ezeket a modelleket egészíti ki – először Japánban – a Lexus vásárlói élményprogram, amelynek célja a ROV Concept (ROV) jövőbeli gyakorlati alkalmazása, amely megkapta a Lexus első hidrogénüzemű belső égésű motorját. A ROV fejlesztése során az volt a cél, hogy olyan jellegzetes vezetési élményt nyújtsanak, amely a hagyományos személyautókkal nem lehetséges. Ezt a kompakt karosszériaméret és a kivételes terepképességek révén érték el, amelyek izgalmas vezetési élményt és lehetőséget biztosítanak a természet nagyszerűségének felfedezésére. A hidrogénmotor használatával a ROV egyensúlyt kíván teremteni a környezettudatosság és a motor „szívverésének” érzése között. A ROV alacsony környezeti hatású technológiákat alkalmaz alkatrészeiben, köszönhetően az azonos jövőképű partnercégek együttműködésének.

Elektrifikáció

A Lexus továbbra is törekszik a karbonsemleges társadalom megvalósítására, amelynek középpontjában az akkumulátoros elektromos járművek állnak. Autógyártóként új szolgáltatásokat és a vezetés örömét is biztosítják majd. A Lexus alapfilozófiájának több évtizede sarokköve, hogy folyamatosan javítsa járművei alapvető teljesítményét és jellemzőit, valamint finomítsa a csak a Lexus márkára jellemző vezetési élményt. Ezt a vezetési élményt természetesen továbbviszik az akkumulátoros elektromos modellek, és még magasabb szintre emelik az elektrifikációs technológiájukkal. Az ezekben bemutatkozó alapvető technológiák közé tartozik a zökkenőmentes hajtáserő-szabályozás a DIRECT4 összkerékhajtási rendszerrel és a Steer-by-Wire rendszerrel, amely intuitív, lineáris kormányzási érzetet biztosít, miközben továbbra is természetes kommunikációt biztosítanak a vezető és az autó között, amely megidézi a vezetés örömét. 

2026-tól érkeznek a Lexus egy új generációs akkumulátoros elektromos autói, forradalmi,  moduláris karosszériafelépítéssel, drasztikusan megváltozott gyártási módszerrel és teljesen megújult szoftverplatformmal. A sorozat első modelljének koncepcióját az október 28. és november 5. között megrendezésre kerülő Japan Mobility Show keretében mutatják be, a Lexus azon elkötelezettségének részeként, hogy az elektrifikáción keresztül változtassa meg az autók jövőjét.

Kapcsolódó cikkek