Aktuális e-autó 2023. május 02.

Hat új elektromos Skoda jön zsinórban

Három év alatt a jelenlegi kettőről hatra bővíti elektromos autó kínálatát a Škoda AUTO.

A Škoda AUTO jelenleg két elektromos típust kínál, a 2020-ban bemutatott Enyaq iV-t és a 2022-ben forgalomba hozott Enyaq Coupé iV-t. Mindkettő a Volkswagen Csoport Moduláris elektromos platformjának (Modular Electrification Platform; MEB) műszaki alapjaira épül, és mindkettő jelentős frissítésen esik át 2025-ben – ugyanazon új formai nyelvezettel, amely a Škoda minden új akkumulátoros elektromos modelljét jellemzi a jövőben. E két megújuló típuson túl, 2026-ra négy teljes egészében új fejlesztésű, akkumulátorhajtású elektromos modell is érkezik: a „Small” a jövő belépőszintű modelljeként az A0 kategóriában, a „Compact”, avagy hivatalos nevén Elroq, a Karoq kompakt-SUV tisztán elektromos utódjaként, a „Combi”, amely a Škoda nagy sikerű kombi-hagyományainak folytatója, valamint a „Space”, amely a 2022 augusztusban bemutatott, hétüléses koncepciómodell sorozatgyártású változata.

Elsőként, 2024-ben a „Compact” BEV-modell érkezik, amely hivatalosan Elroq néven jelenik meg. A mintegy 4,50 méter hosszú, a kompakt külső méretek és a tágas, különösen praktikus beltér kombinációjával büszkélkedő Elroq a Škoda Karoq tisztán elektromos utódja, és az SUV-szegmensben bővíti a cseh márka modellportfólióját.

A jövőbeni belépő modell a „Small” belső munkajelzést kapta, s 25 ezer euró körüli árfekvésű szubkompakt autóként teheti széles körben megfizethetővé az elektromos mobilitást. A Volkswagen Csoport spanyolországi gyárában készül majd, és 2025-ben mutatkozik be. Nagyjából 4,10 méteres hosszúságával a Scala sorozatéhoz hasonló méretű csomagteret kínál.

A Combi, azaz a márka első kombikarosszériás BEV-modellje, a kínálat nagyon fontos tagja, amely a márka alapvető értékeit megtestesítve hozza el e népszerű karosszériaváltozat erényeit az elektromos mobilitás korszakába. Mindegyik BEV-modell a jellegzetes Modern Solid dizájnnyelvezet jegyében készül, amely a márka génjeit meghatározó karakteres tulajdonságokat – robusztus konstrukció, funkcionalitás és hitelesség – emeli ki.

A Škoda jövőbeni BEV-modelljei közül a „Space” lesz a legnagyobb. A Vision 7S koncepciómodell sorozatgyártású változatának hosszúsága 4,90 méter körül várható, és felülről teszi teljessé a modellkínálatot.

Kapcsolódó cikkek