A svájci bankár versenyautója

Írta Szabó Tamás, Csűri Gábor fotó: Papp Zoltán

A Ford Sierrát 1982 és 1993 között gyártották és összesen 2 700 500 darab készült belőle, elsősorban Németországban, de Belgiumban, az Egyesült Királyságban, sőt a tengeren túl Argentínában, Venezuelában, Dél-Afrikában és Új-Zélandon is. Méltán mondhatjuk, hogy a Ford egyik legsikeresebb és legnépszerűbb modelljéről beszélünk. Annyira, hogy ez a példány volt látható szerkesztőségünk standján az Oldtimer Show-n.

A Sierra külseje újszerű volt abban az időben és alapvetően befolyásolta a rá következő évek autóinak formáját. A gépkocsi szerkezeti felépítése is átalakult az elődökhöz képest: új első futóművet és független hátsó felfüggesztést kapott, míg a motorokat változatlanul örökölte a Taunus/Cortina sorozatokból. Az első Sierra 1982 júniusában jelent meg ötajtós, ferdehátú, valamint kombi karosszériával és négy választható motorral: 1,3, 1,6 és 2,0 OHC-, valamint 2,3 V6 OHV-motorral, illetve Németországban egy rövid ideig kapható volt kétliteres, hathengeres OHV-motorral is. Természetesen a dízel is megjelent 1982 októberében.

A cikkünkben bemutatott Sierra XR4i különlegessége az, hogy a legtöbb veterán járművel ellentétben nincs különlegessége. Nem kellett rajta elvégezni semmiféle javítást, alkatrészt cserélni, hegeszteni, lakatolni, fényezni, kárpitozni, sőt, még mosni vagy takarítani sem. Ez egy full gyári állapotú és felszereltségű kocsi, melyet 1983 októberében vásárolt meg a svájci Horst Blücken banki alkalmazott. A tulajdonos svájci alapossággal és precizitással vigyázott Fordjára, melyet katalógus alapján választott ki egy, a lakhelye melletti, a svájci–német határ közeli autószalon kínálatából. Pontosan vezetett szervizkönyv, az előírtaknak megfelelő karbantartás, olajcserék, fűtött garázs, és 37 év alatt megtett 76 ezer kilométer… Ez volt az autó addigi sorsa. Aztán Blücken úr – vélhetően már idősödő korára tekintettel – már nem akart versenyautóval járni, így vett egy jobban kihasználható, kisebb autót, a Sierrát meg eladta egy német autókereskedésben, ahol a tulaj, látván az autó makulátlan állapotát, oldtimer vizsgára vitte, vélhetően bizonyos üzleti megfontolásból, mivel így remélt magasabb árat a további értékesítéshez. Felrakta hát hirdetését a világhálóra és várta a potenciális vevőket. Valószínűleg nem sejthette, hogy akkor kezdődött el ennek a járműnek a magyarországi története.

A kaposvári Magyar László, az M-Car 2006 Kft. tulajdonosa több veterán gépkocsival is rendelkezik, de már régóta szeretett volna egy olyat is, ami teljesen gyári állapotú, szinte vadonatújnak mondható annak ellenére, hogy elérte a minimum harminc évet, nem kell rajta az égegyadta világon semmit csinálni. Egy barátja hívta fel a figyelmét erre a hirdetésre. Miután megnézte az autóról a feltett képeket, felcsigázta az érdeklődését a Sierra. Felvette a kapcsolatot a német kereskedővel, egyben kollégájával – tudniillik László maga is autókereskedéssel foglalkozik –, és gyorsan megkötötték az üzletet. Lacinak a már említett barátja indult el az autóért, ahol már várták. Elő volt készítve az összes dokumentáció, sőt még a tankot is feltöltötték. Természetesen lábon jött haza a Sierra és nem okozott csalódást. Pontosan olyan volt a gép, úgy viselkedett, ahogy azt Laci elvárta, illetve elképzelte. Kényelmes, csendes, erős, rugalmas, az OHV-motor miatt nem annyira pörgős, ellenben annál nyomatékosabb, így meglehetősen dinamikus. Érződik a 150 lóerő, amit lenyom az aszfaltra, de rendesen.

Vitathatatlanul nagy teljesítményű sportmodell, de nem sportkocsi, sokkal inkább egy öt személynek és csomagoknak kedvező utazási kényelmet nyújtó sportos családi autó. A belső tér a vezetőnek és az utasoknak is egyaránt otthonos. Előre remek kilátás nyílik, de oldalra és hátra a vastag oldaloszlopok és a hátsó szárny miatt már csak korlátozottan tájékozódhatunk a külvilágról. A műszerfal eléggé „repülőgépes”. Érdekes újdonság volt abban az időben a kis képernyő, ahol zöld kontúrvonalakkal a kocsi alaprajzát látjuk. Ha valami hiba történik (pl. rosszul csuktuk be az ajtót stb.), a hiba konkrét okára piros figyelmeztető jel villan fel. Az ötfokozatú, mechanikus sebességváltó karja optimális helyen van, de elég katonás mozgatást igényel. Magyarul szólva kissé darabos.

Az autó felszereltsége mai szemmel semmi különlegességet nem tartalmaz, de abban az időben még sok minden komoly extrának számított. Ilyenek a ködlámpák, a szervokormány, a szintén rásegítős négy tárcsafék, a napfénytető, az elektronikusan állítható és fűthető külső tükrök, na meg a légzsák. Természetesen az oldalsó ablakok is gombnyomásra húzódnak le és fel. Kell ennél több? Persze, a riasztóval kombinált központi zár és a rádiós magnó is. Na, de ez alapfelszereltség.

László meglehetősen ritkán használja ezt az autóját, mindössze annyit, hogy a tél beálltával egy tank benzin kifogyjon belőle. A Somogyi Veterán Járműbarátok Egyesületének meghívására tesz vele párja kíséretében egy-egy túrát, de csak esőmentes, szép időben, hiszen pontosan úgy vigyáz erre az autóra, mint első svájci tulajdonosa, csak egy kicsit jobban.

Típustörténet

A Taunus/Cortina modellsorozat utódja, a hátsókerékhajtású Sierra 1982-ben jelent meg. A szaksajtó lelkesen fogadta a rendkívül modern vonalvezetésű családi autót, a konzervatív ízlést preferáló vásárlók közül viszont sokakat elbizonytalanított kezdetben az eléggé radikális, futurisztikus megjelenés. Végül mégiscsak bejött a tervezők (Uwe Bahnsen, Robert Lutz, Peter Horbury és Patrick le Quément) számítása: az 1981-es Ford Probe III tanulmányon alapuló formavilág tényleg megelőzte a korát, nem nagyon öregedett, így hosszú időn keresztül, 11 éven át gyártásban maradhatott, s csak 1993-ban nyugdíjazták a Mondeo premierjével. Összesen több mint 2 700 000 Sierra készült, melyek nagy részét Európában (Németországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban) gyártották le, de Új-Zélandon, Argentínában, Venezuelában és Dél-Afrikában is folyt az összeszerelése.

A Ford pretoriai üzemében egy kisebb szériába (XR8) a Mustang ötliteres, 215 lóerős V8-as motorját is beépítették. Az európai motorkínálat négyhengeres (1,3, 1,6, 1,8 és 2 liter lökettérfogatú) és V6-os (2, 2,3, 2,8 és 2,9 literes) benzinesekből, valamint a 2,3 literes 68 lóerős Peugeot dízelből, majd 1990-től a saját fejlesztésű 1,8 literes (75 lóerős) turbódízelből állt. A ferdehátú ötajtós és a kombi (Turnier) mellett szokatlan módon két különböző stílusú háromajtós kocsiszekrényt terveztek: az egyszerűbb létezett alapmodellként és látványos hátsó szárnyas, nagy teljesítményű RS Cosworth változatban is, a meglehetősen furcsa, három oldalablakos, kétfedelű hátsó spoileres karosszéria pedig az XR4i jellegzetessége volt – ezt 1983 és 1985 között gyártották, a legendás Capri sportkupé utódjának szánták, 2,8-as kölni V6-osa a Bosch K-Jetronic mechanikus befecskendezővel 150 lóerős volt.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az XR4i-t az USA-ban 2,3-as turbós négyhengeressel is szerelték, Merkur XR4Ti néven. 1987-ben átfogó modellfrissítést követően mutatkozott be a négyajtós, lépcsős hátú limuzin (Angliában Sierra Sapphire néven). Az alapkivitelű Sierrákat általában CLX típusjelzéssel látták el, ennél gazdagabb a GL és a Ghia felszereltsége, s tulajdonképpen külön kategóriának tekinthető a két csúcsmodell, az XR4i és a Cosworth. Az XR4i-t az összkerékhajtású XR4x4 váltotta le (1985-1989), az RS Cosworth pedig 1986-tól lépett a színre kétliteres, 204 lóerős turbós sornégyessel. Utóbbi a raliban és pályaautóként is nagyon sikeres volt, a magyar közönség is megismerhette és megkedvelte a típust: biztosan sokan emlékeznek Maruzsi László háromajtós rallycross versenyautójára vagy a kilencvenes évek közepéről a Vojcsik „Golyó” Ferenc/Kovács György páros gyönyörű Sierra RS Cosworth 4×4 gépére. 1988-ban a német Klaus Ludwig – maga mögé utasítva a Mercedes AMG-ket és BMW M3-okat – meg tudta nyerni a nagy tekintélyű Német Túraautó Bajnokságot (DTM). A győztes Cosworth RS 500 homologizációs utcai kivitele 225 lóerős volt. 

Műszaki adatok

Motor: hathengeres, V elrendezésű OHV-motor, furat/löket 93,03/68,5 mm, összlökettérfogat 2800 cm3. Sűrítési viszony 8,5:1. Legnagyobb teljesítmény 150 LE 4800/min. Legnagyobb nyomaték 175 Nm 3200/min

Erőátvitel: orrmotor, hátsókerék-hajtás. Ötfokozatú, mauális sebességváltó, valamennyi fokozat szinkronizálva

Felépítés: önhordó, háromajtós, ötszemélyes acélkarosszéria. Elöl független kerékfelfüggesztés keresztlengőkarokkal és csavarrugóval, kanyarstabilizátorral. Hátul független felfüggesztés háromszög alakú vezetőkarokkal, csavarrugókkal. Kormányszerkezet csigával és görgővel, hidraulikus rásegítővel. Elöl és hátul hidraulikus, rásegítős tárcsafékek

Méretek, tömegek: teljes hossz 3575 mm, szélesség 1425 mm, magasság 1211 mm, tengelytáv 2610 mm. A csomagtér térfogata 380 dm3. Saját tömeg 1175 kg

Menetteljesítmények: legnagyobb sebesség 210 km/h, gyorsulás 0–100 km/h-ra 8,6 s, átlagos fogyasztás 12,5 l/100 km

Kapcsolódó cikkek