Aktuális Autósport 2023. június 18.

Ennél többet nem lehet nyerni egy hétvégén

Pályafutása egyik legeredményesebb hétvégéjét zárta Krózser Menyhért az ausztriai Bruckban rendezett magyar gokartbajnokság harmadik futamán, hiszen a KZ2-es kategóriában új pályacsúcsot állított fel, mind a három futamát megnyerte és mind a háromszor megfutotta a leggyorsabb kört is. A dicsőség azonban nem szállt a fejébe.

Tavaly az FIA gokart világbajnokság OK kategóriájában a 92 fős mezőnyben tizenharmadikként futott be Krózser Menyhért és csak a beeső spojler miatt sorolták vissza a huszadik helyre. Idén a kategória egyik nagy esélyese lehetett volna a nemzetközi versenyeken, de csapata, az MHH Kart Team úgy döntött, hogy a 15 éves versenyző fejlődése érdekében magasabb kategóriába lépnek, és a KZ2-ben folytatják.

A KZ2-ben már a direkt hajtás helyett hatsebességes váltót használnak, a hátsó tengelyen kívül az elsőn is van fék, tehát a fékerő elosztással is játszani kell. Nem utolsó sorban pedig a váltások során gyakran egy kézzel kell irányítani azt a gokartot, ami közel 180 km/órás végsebességre képes és 2,8 másodperc alatt gyorsul nulláról százra.

Menya egy rövid teszt után májusban a magyar bajnokság második futamán versenyzett először KZ2-ben. Örök maximalistaként akkor nagyon elégedetlen volt magával szemben, elsősorban a rajtjai nem tetszettek. Nyolc éves gokartversenyzői pályafutása során eddig csak direkthajtású gokarttal versenyzett, amivel repülőrajttal indulnak, a KZ2-ben azonban állórajt van.

Rögtön az első versenye után, egy teszten ezt alaposan begyakorolta és pályafutása második KZ2-es versenyére már magabiztosan érkezett. Olyannyira, hogy a nemzetközi szinten is elismert osztrák pályán, a SpeedWorldön, Bruckban új pályacsúccsal szerezte meg a pole-pozíciót. „Jó kör volt, de lehetett volna még jobb is, ha nem kell a leggyorsabb körömben előzni“ – magyarázta Menya, aki 40,219 másodperc alatt 105,622 km/h-s átlagsebességgel ért körbe. KZ2-es gokarttal ennél gyorsabban ez eddig senkinek sem sikerült.

A pole-pozíciót érő kör után az elődöntőt, a döntőt és szuperdöntőt is megnyerte, ráadásul mind a háromszor a leggyorsabb kört is megfutotta. A szuperdöntőt pedig a gokartsportban igen nagynak mondható 12 másodperc előnnyel nyerte. „Jó hétvégénk volt. A szabadedzésen esett az eső, de mentünk felszáradó pályán is. Mind a két talajon sokat tanultam. Egyedül a döntőben volt egy hibám, a rajtnál befulladt a gokartom és visszaestem a negyedik helyre, de három kör alatt feljöttem az élre.“

Ha csak a számszerű eredményt nézzük, akkor ennél jobbat nem lehet elérni. Menya azonban három győzelem ide, pályacsúcs oda, a vb. 20. helyét többre értékeli. „A vb-n elért eredményemben egy egész év munkája volt. Ki kellett tapasztalni az MG gumik viselkedését, és meg kellett tanulni a kategória sajátosságait.

Idén újra kategóriát váltottunk és a KZ2-t is ugyanúgy fel kell építeni, mint tavaly az OK-t. Ezt a két magyar versenyt tesztnek szántunk. Nagyon jól sikerültek, rengeteg tapasztalatot szereztem. Természetesen örülök a győzelemnek és a pályacsúcsnak is, de most a következő feladatra kell koncentrálnom. Először tesztelni fogunk Olaszországban, aztán jöhet egy KZ2-es nemzetközi verseny. Az megint komoly tapasztalatszerzési lehetőség lesz. Év végére szeretnék felérni a nemzetközi KZ2-es mezőny elejébe, aztán a többit meglátjuk.“

Krózser Menyhért az ősszel tölti be a 16-ot. Ekkortól pedig már akár Forma–4-ben is versenyezhet, amit persze ugyanúgy fel kell építeni, mint bármelyik gokart kategóriáját. Először is el kell menni tesztelni…

Kapcsolódó cikkek