Aktuális e-autó Újdonságok 2023. december 14.

Delfinárium

A BYD Dolphin magyar piacon az egyik legjobban várt, kellő méretű és jól árazott teljesen elektromos autó, ráadásul Kínából. De milyen vele közlekedni, milyen vezetni, és egyáltalán, milyen az autó a számokon túl?

Papírtigris. Olyan dologra mondják, ami erősnek néz ki, de a valóságban nem az. A kínai autókat még mindig fenntartással kezeljük itt Európában, joggal, de az új jövevények, mint az MG4 már nem csak az árukkal akarják észrevetetni magukat. A BYD is szerzett már tapasztalatokat az öreg kontinensen, így joggal várhattuk, hogy erős kihívója lesz a klasszikus márkáknak. A hazai premier rövid próbáján jól szerepeltek, akkor nagyjából minden fontos adatot meg is írtunk róluk, ezekért ide kell kattintani, na de milyen a mindennapokban?

Ezt kideríteni érkezett hozzánk egy BYD Dolphin, nagyjából a Comfort kivitelnek megfelelő autót. Azért ez a bizonytalanság, mert a spanyol rendszámmal érkezett bemutató darabok közül maradt itt az egyik pár napra, ami nem biztos, hogy pontosan megfelel a magyar specifikációnak, de a nagyobb, 60,4 kWh-ás akku, és a nagyobb kijelző ott volt benne.

Az első dolog, ami kiderült, hogy a kínai tervezők csalnak. A Dolphin minden irányból kicsi autónak akarja mutatni magát, de nem az. Sőt! Az, hogy elöl kényelmesen lehet utazni benne, nem meglepő, de a már-már SUV-osan magas üléspozíció az. Na és a hátul utazók kényelme. Az ülések ott is magasra vannak emelve, így a comb kellő megtámasztást kap, a térd előtt van hely 180 centis utasnak is, az ablakok nincsenek szűkre húzva a divat miatt, hanem jó kilátást biztosítanak. Szóval a Dolphin nem csak városban ide-oda szaladgálós kiskocsi, hanem családi autó. Jó, a csomagszállítási kapacitása korlátozott, de a személyszállítási átlagon felüli.

Két felnőttnek is kényelmes

Az utazási komfortjára sem lehet panasz. A legtöbb magyar rossz utat ki tudja mozogni, csak a tényleg ronda nagy kátyúk fognak ki rajta. Mindezt úgy, hogy a karosszéria nem dülöngél, az utasok nem kapnak tengeribetegséget, és az irányíthatóság sem szenved csorbát. Sőt. A Dolphin kifejezetten élvezetesen terelgethető volt a Pécs környéki hegyeken-völgyeken, gyönyörű helyeken, szerpentineken.

Feltéve, ha kikapcsoltuk a vezetéstámogató rendszereket. Aki vállra és alkarra gyúr, és a reflexeit is szeretné fejleszteni, az nyugodtan hagyja bekapcsolva a sávbantartót, ami jókora erővel rántja meg a kormányt, ráadásul a legváratlanabb pillanatokban. Másnak nem igazán ajánlott. Mint ahogy a távolságtartó tempomatot sem, ami csak egyenes úton működik jól, kanyarban már elbizonytalanodik. És az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer is kikapcsolásra került, amikor egy pécsi lejtőn lefelé ereszkedve a domb túloldalán, a másik sávban teljesen szabályosan közlekedő autóra úgy hitte, hogy frontálisan ütközni készül, és óriásit vészfékezett. Szerencsére senki sem jött mögöttünk, és megúsztuk baleset nélkül a balesetelhárító tévedését.


Kaland akadt másféle is, de erről legkevésbé a BYD autója tehetett. Elektromos autóval tett kirándulásnál jó előre megtervezni, hogy hol tölt az ember, főleg ha nagyobb távolságra megy. A Dolphin 400 kilométer körüli hatótávot ígér, amit nagyjából tud is tartani. Mi a tervek szerint Pécsett, az Uránvárosban töltöttük először az autót, egy komótos sebességet garantáló helyen, mert a gyorsabbak foglaltak voltak. Alapos térkép és töltőapp nézegetés után, amiből nem baj, ha 4-5 féle is van az ember telefonján, azt találtuk ki, hogy majd Szekszárd közepén energizáljuk újra az autót, némi városnézés kíséretében. Sajnos a város közepi töltő egy fia elektront sem volt hajlandó átadni a Dolphin akkumulátorának, a város szélinek pedig az applikációját nem tudtuk működésre bírni. Mi lehet a következő, még elérhető hely, ahol biztos kapunk áramot? Hát Paks. Így hajtottunk be, már sötétben az atomerőmű töltőoszlopaihoz, sok szigorú fényképezni tilos tábla mellett, és talán két behajtani tiloson át. A Dolphint még idejében sikerült leállítani keresztben három parkolóhelyen, mert csak úgy ért el hozzá a gyorstöltő kábele, és már mehetett is az energiaellátás a gyorstöltőből. Nagyjából 3 percig, mert utána megszakadt a kapcsolat. Ekkor jött a lassú töltő, majd öt perc után kiszámolni, hogy ebből éjfél után lesz csak hazaérés. Újabb próba a gyorstöltővel, 3 perc után megint leállás, és ez a ciklus ismétlődött még kétszer. Csoda, hogy ezek után Martha Benz kalandos első autóútjáról beszélgettünk hazafelé, amikor egy patikában kellett benzint vennie a kifogyó tank utántöltésére?


MVM Mobility, Paks, Atomerőmű

Az infontaintment rendszer más része viszont nagyon is jól teljesített. A nagy, függőleges és vízszintes pozícióban használható kijelző gyors, és könnyen használható. Még az sem csupán látványos mutatvány, hogy abba a két helyzetbe lehet fordítani. Állítva parádésan jól átlátható rajta a navigációs rendszer tervezte útvonal, vízszintesen pedig remekül tudja használni a jobb első ülésen helyet foglaló utas is. A gyorsaság pedig nem csak a jobbra balra lapozhatóságban nyilvánul meg. Az audió rendszer például igencsak sebes DSP-t kapott. Képes volt arra is, hogy a töltés nehézségei miatt elfáradt család egyik tagját a jobb első ülésen neki kedves zenével szórakoztassa úgy, hogy közben a bal egyben és hátul mindebből csak halk neszezés hallatszott. Igen, a Dolphin igen kellemesen szóló audió rendszere képes arra, hogy egy-egy ülés köré hangbuborékot vonjon.

Pont elég gomb, pont elég nagy kijelző

Úgy adódott, hogy a BYD Dolphin még a Kaukucsringi versenypályát is megjárta. Az időeredmény mindegy, esett, csúszott, és a spanyol éghajlathoz igazított négyévszakos gumik biztos nem lennének első választások oda. Az esemény, amiért kilátogattunk, a Toyota Klub alapítóinak ezer éve nem láttalak, hogy vagy találkozója volt. A Kakucsring parkolójában, a Toyoták és a Lexusok között a BYD Dolphin egy kicsit ellopta a showt. Nagyjából mindenki hallott már róla, kíváncsi volt, mit tud ennyiért, mire jó mire nem jó. Amióta megvettük a villanyautót, a feleségem állandóan lenyúlja tőlem, neki kéne valami kisebb. Van egy BMW i+ alap, tényleg csak bejárni a városba azt a napi tíz kilométert, de már gyengül az akksija, ezt néztem helyette. Sok-sok olyan valós élethelyzet, amit az autós újságírónak mind el kell raktároznia, hogy ha úgy adódik ilyenek alapján is mérlegre tegye az járművet, amit tesztel, túl a mennyit fogyaszt, hogy kanyarodik alapvetéseken. Hogy ebből az érdeklődésből mennyi lesz a valós vétel, azt nem tudom, de ott és akkor a Dolphin igazán jól állta az érdeklődés rohamát.


Milyennek bizonyult a Byd Dolphin szűk egy hét együttélés alatt? Kívánatosnak és megfontolandónak. Várakozáson felül teljesített kényelemben és használhatóságban, a várakozásnak megfelelően menetdinamikában, és hát volt néhány gyenge pontja, főleg ott, ahol sok más autó is elvérzik. Szóval nem egy papírtigris, nagyon is komolyan kell venni a piac többi szereplőjének és érdemes komolyan venni a leendő vevőknek.Írhatnám, hogy nekünk is pont jó lenne, de ott az Atto3. Lehet, hogy az ugyan ezt tudja, csak a SUV-os erényekkel?

Kapcsolódó cikkek