Aktuális e-autó 2024. január 24.

Dacia kiárusítás

Az eddigi legolcsóbb elektromos autó idén nyáron utódot kap. A Renault romániai leányvállalata, a Dacia a tervek szerint a február végi Genfi Autószalonon mutatja be az új Springet.

A Dacia Spring az egyik legkelendőbb elektromos autó szerte Európában, nem utolsó sorban alacsony árának köszönhetően, ráadásul az utóbbi hónapokban jelentős kedvezmények is társultak ehhez. Ez egyfajta kiárusítás. Jelen pillanatban Magyarországon csak a Dacia Spring Cargo változat kapható, bruttó 8 999 000 forintos áron, ami egy kishaszongépjármű, és csak a készleten lévő példányok elérhetők.

A Dacia ugyanis hamarosan bemutatja a Spring utódját, amely teljesen új külsővel és belső kialakítással érkezik. Az új Spring márciustól megrendelhető, és 2024 nyarán kerül az első kereskedőkhöz és vásárlókhoz. Világpremierje a február végén megrendezésre kerülő Genfi Autószalonon lesz.

Javított technika?

A Dacia egyelőre nem nyilatkozott a méretekről, az árakról és a műszaki adatokról. Iparági források viszont biztosak abban, hogy az előző modell legfontosabb adatait néhány területen javítják. Eddig a mindössze 3,73 méter rövid, 65 lóerős maximális teljesítményű, a Dongfeng által a Wuhan/Kínában gyártott elektromos kisautó aljában alig 27 kWh kapacitású akkumulátor található. Ez a WLTP-ciklus szerinti méréssel 230 kilométeres hatótávolságra elegendő.

Tölteni azonban legfeljebb 30 kW-al lehet.  Az új változatnak ezen a téren mindenképpen többet kell felmutatnia, és legalább a szokásos, l 50 kW-os értéket el kell érnie. A Dacia főnöke, Denis Le Vot 2023-ban Romániában elmondta, hogy ő és a felmérések szerint sok  vásárló akár kisebb akkumulátorral is megelégedne, de a verseny az elektromos autók alsó árszegmensében is megjelent. A Citroën például Németországban 23 300 eurótól, vagyis nagyjából kilencmillió forintos kezdő ártól kínálja az e-C3-at, egy valamivel nagyobb elektromos kisautót 113 lóerővel és 320 kilométeres hatótávval.

Kapcsolódó cikkek