Aktuális Veterán 2023. május 10.

Csaknem 2000-szeresére drágult egy eleve drága motor

Igaz, ötven évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az eleve nem olcsó Brough-Superior ára ekkorát ugorjon.

Derek Prior brit úriember 1973-ban 150 fontért vásárolt egy Brough Superior SS100 típusú motorkerékpárt. A kétkerekűről tudni kell, hogy újkorában sem volt olcsó (1925-ben 170 fontot kértek érte), ezért a motorkerékpárok Rolls-Royce-aként hirdette gyártója. Tény, hogy az árából akár autót is lehetett volna venni. Igaz, nem olyat, amely minden megerőltetés nélkül képes volt tartani már akkor a 100 mérföldes (erre utalt a típusjelzés), azaz 160 km/órás tempót. A nagy végsebesség elérésére igényes futóművén túlmenően egyliteres, V kéthengeres JAP gyártmányú motorjának akkori mércével mérve nagy, 45 lóerős teljesítménye tette képessé a Brough-Superior SS100-ast.

Arábiai Lawrence a Brough Superior SS100-asán Fotó: Wikipedia

Nem csoda, hogy a második világháború előtti korszak egyik legkalandosabb életű figurájának, Arábiai Lawrence-nek is ez volt a kedvenc járműve. Életét is 1935-ben egy ilyenen vesztettel el, amikor sisak nélkül motorozva próbált az út szélén kerékpárt toló kisfiúkat kikerülni, de a manőver közben (nyilván nem lassan ment) lesodródott az útról. (Halálát fejsérülés okozta, orvosok szerint, ha viselt volna sisakot, simán túléli a balesetet.)

Derek Prior egy ilyen gépet vett meg öt évtizeddel ezelőtt, és talán ő sem gondolta volna, hogy ennyi idő elteltével a vételár közel kétezerszeresét kaphatja érte. Holott ez történt, írta meg a www.ladbible.com. Amikor ugyanis egy árverésen keresztül áruba bocsátotta akkor már 30 éve nem használt gépét, a licit végén 280 ezer fontnál, azaz körülbelül 120 millió forintnál ütötték le. Az összeget a Brough-Superior immár 92 éves volt tulajdonosa a saját gyógykezelésére kívánja költeni. Egy ilyen ritka és értékes motorkerékpár, azaz Brough-Superior SS100-as a hétvégén, Balatonfüreden rendezendő Concours d’Elegance veteránjármű szépségverseny kiállítási tárgyai között is megtekinthető lesz.

Kapcsolódó cikkek