Aktuális e-autó 2023. november 07.

A győri Audi gyárban elindult az új generációs elektromos motorok sorozatgyártása

2023 november 7-én az Audi Hungaria 30 éves jubileumi rendezvényén ünnepélyesen megkezdődött az új elektromos motorgeneráció sorozatgyártása a prémium elektromos platform, röviden PPE. számára, mely az Audi Q6 e-tron modellsorozatban debütál.

Egy 190,2 millió eurós beruházás eredményeként egy meglévő gyártócsarnokban egy teljesen új, 15 000 négyzetméteres gyártóterületet alakítottak ki a PPE-hajtások számára, ahol három műszakos munkarendben 700 munkatárs gyárt naponta mintegy 2 000 elektromos hajtást a PPE-platformhoz. Az elektromotorok gyártása nem új dolog Győrben, ezt emelte ki Gernot Döllner, az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke. „A vállalat magasan képzett csapatával már több mint 400 000 elektromos hajtást gyártott 2018 óta, amely felbecsülhetetlen értékű tapasztalat.” Az Audi Hungaria az Audi Q6 e-tron modellsorozat számára készülő PPE-hajtások mellett, az Audi Q8 e-tron számára is gyárt elektromos hajtásokat, továbbá a vállalat egy új gyártóegységet épít fel a Volkswagen Konszern MEBeco platformra (moduláris elektromos hajtáskoncepció) épülő autói számára.

„A PPE-motorok győri termelésindítása egy fontos mérföldkő az Audi Q6 e-tron felfutásában”, egészítette ki Gerd Walker, az AUDI AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja és az Audi Hungaria felügyelőbizottságának elnöke. „Saját tapasztalatból tudom, hogy milyen elkötelezett és lelkes a győri csapat, akik konzekvensen dolgoznak a világ legnagyobb motorgyárának e-mobilitásra történő átállásán. Az Audi Hungaria motorgyártás terén szerzett hatalmas tapasztalatának és a mérlegében CO2-semleges működésének köszönhetően egy nélkülözhetetlen szereplője az Audi globális termelési hálózatának”, tette hozzá Gerd Walker, aki 2012 és 2016 között volt az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja.

Az Audi Hungaria nem csak gyártja, hanem fejleszti is az elektromos hajtásokat: a Műszaki Fejlesztés a sorozatgyártás megkezdése után szériatámogatással segíti tovább a gyártói tevékenységet. A PPE hajtások új gyártósorainak kialakítása a győri és ingolstadti gyártástervező szakemberek, valamint a győri Szerszámgyár szakembereinek egyedülálló együttműködésében valósult meg. Az új gyártóterület megtervezésének egyik különlegessége volt, hogy az Audi Hungariánál először vetettek be VR-szemüveget egy gyártósor megtervezéséhez. 

A PPE-hajtások gyártása a státor- és váltókomponens-gyártásból, valamint a meghajtások összeszerelési tevékenységéből tevődik össze. A vállalat három új gyártósort helyezett üzembe az új generációs elektromos motorok gyártásához: a státorgyártás 28, a váltókomponens-gyártás 15 munkafázisból áll, míg a hajtásösszeszereléshez 190 lépésre van szükség. A PPE-hajtások az Audi és Porsche márkák számára is készülnek Győrben.

„A PPE-hajtások gyártásával növeltük gyártási mélységünket, és új munkaköröket teremtettünk, mint például a fogaskeréktechnológia, új hőkezelési eljárások és a lézertechnológia területén. A gyártási technológia is számos innovatív megoldással egészült ki: a konszernben elsőként alkalmazunk egy új impregnálási folyamatot, valamint Győrben először építjük a váltókomponenseket az elektromos hajtások integrált elemeként. Csapatom belső égésű motorok gyártása terén szerzett hosszú éves tapasztalata és a tudatos továbbképzési koncepciónknak köszönhetően a PPE-hajtásokat is prémium minőségben szállítjuk ügyfeleinknek”, mondta Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja.

Kapcsolódó cikkek