663 lóerővel mutatkozott be az új AC Cobra

Szívó és kompresszoros V8-as hajthatja a hagyományőrző roadstert.

Az AC Cars Company Londonban AC Cobra GT Roadster néven bemutatta a legendás kétüléses, nyitott sportautó legfrissebb generációját. Miközben az új modell külső megjelenésében hű maradt nagy elődeihez, a technikája a legmodernebb. Leszámítva egyet, nem kínálnak hozzá turbófeltöltős motort. Kizárólag szívó, vagy kompresszoros feltöltésű V8-assal érhető el. Az új Cobra belseje is hagyományörző. Váltógombja egy egyszerű gömb, műszerfalát pedig kör alakú analóg műszerek uralják. A modern idők új szelét a nyomógombokkal telepakolt kormány és a középső érintőképernyő jelzi.

A z előző, hatodik generációnál 11 centivel hosszabb, 422,5 centi hosszú új Cobránál, ugyanúgy, mint elődeinél, kiemelkedően fontos fejlesztési szempont volt a kiváló úttartás és a kiemelkedő menetdinamika. Az előbbinek némileg ellentmond a tengelytáv 28,4 centis megnyújtása 257 centire, de egyúttal a nyomtávokat is szélesítették. A kiváló kanyarodási és gyorsulási képességeket egyúttal a tömeg alacsonyan tartásával is próbálták fokozni. Ennek érdekében a hagyományőrző formájú karosszéria alumínium idomokból és csövekből hegesztett rácsvázat (space frame) rejt magában. Nem utolsó sorban ennek is köszönhető, hogy a nagy lökettérfogatú, és nem kimondottan könnyű motorok ellenére a tömeget sikerült 1450 kiló alatt tartani.

A márka hagyományainak megfelelően a motor nem saját gyártmány, az új Cobra a Ford Mustang ötliteres, Coyote (kojot, azaz sivatagi róka) elnevezésű V8-asának átdolgozott kivitele hajtja. A szívó változat teljesítménye 460 LE, nyomatéka 570 Nm, a kompresszorral feltöltött két megfelelő adata 663 LE és 780 Nm. Kétféle sebességváltót kínálnak az új roadsterhez, hatfokozatú kézi, vagy tízfokozatú automatát. Utóbbi fokozatai a kormány mögötti fülekkel is kapcsolhatók.

A nagy teljesítmény és a visszafogott tömeg eredménye nem marad el, a kompresszoros Cobra 3,4 másodperc alatt gyorsul, no nem százra, hanem az angol bemutatóra tekintettel 60 mérföld/órára, azaz 96 km/órára. Azért így sem gyenge idő. A jelenlegi tervek szerint évente 250 darab új AC Cobra GT Roadster gördül majd ki a gyár kapuján évente.

Kapcsolódó cikkek