Aktuális 2023. december 07.

6 dolog, amit nem szabad az autóban hagyni hideg időben

Amikor kint csökken a hőmérséklet, az autó gyorsan lehűl. Az autóban és más tárgyakban keletkező károk megelőzése érdekében ne feledkezzen meg erről a hat dologról.

Ha az autót szekrényként vagy tárolóhelyként használjuk a fél háztartás számára, nem szabad elfeledni, hogy a járművekben a hőmérséklet gyorsan alkalmazkodik a külső hőmérséklethez, ellentétben a házakkal. Ennek súlyos következményei lehetnek a benne lévő tárgyakra.

Elektromos készülékek: Legyen szó okostelefonokról, laptopokról, táblagépekről vagy hasonló eszközökről – egy dolog közös bennük: mind áramköri lapokból és speciális fémekből állnak. Ezek érzékenyen reagálnak a hidegebb hőmérsékletre. A lítium-ion akkumulátorok ionjainak mozgékonysága és teljesítménye is csökken, ha túl sokáig vannak kitéve fagypont alatti hőmérsékletnek. A mélykisülés veszélye is fennáll, de ha ez nem is következik be, az élettartamuk rövidülni fog.

Italok: Nem ajánlatos az üveg vagy fém italos dobozokat éjszakára az autóban hagyni. Alacsony hőmérsékleten a tartalmuk megfagy és kitágul. A víz térfogata körülbelül 9 százalékkal nő, amikor megfagy, és ez a szám hasonló az alkohol és só nélküli folyadékok esetében is. Legrosszabb esetben az edény szétpattan. Ugyanez vonatkozik a magas folyadéktartalmú kozmetikai termékekre is.

Konzervek: A konzervekre ugyanaz vonatkozik, mint az üvegpalackokra. Tartalmuk általában folyékony, ezért a konzervdoboz fagyásakor a fent leírtak szerint tágulnak. Legrosszabb esetben a konzervdoboz megreped, vagy akár teljesen el is törhet.

Gyógyszerek: Néha praktikus, ha az elsősegélydoboz az autóban van. A tablettákat azonban jobb, ha nem tárolja ott éjszakára. A legtöbb gyógyszer alacsony hőmérsékleten elveszíti hatékonyságát.

Fából készült tárgyak: A természetes anyagokból készült tárgyak, például a bútorok vagy a fából készült játékok érzékenyek a hidegre. Az alacsony hőmérséklet apró repedéseket okoz a fán. Ez különösen súlyos következményekkel járhat például hangszerek, mondjuk egy gitár esetében.

Ne feledkezzen meg szeretteiről sem: Szinte banálisan hangzik, de nyáron mindig vannak szalagcímek arról, hogy gyerekeket felejtettek az autókban. Ugyanez vonatkozik a télre is, amikor nagyon hideg a hőmérséklet – a járművek gyorsan lehűlnek. A legjobb, ha együtt megyünk a boltokba.

Kapcsolódó cikkek